Suicide%20Squad%20%282%29.jpg?1522425375

Vihollinen sisällä huipentuu eeppisiin yhteenottoihin, kaikki riippuen pelaajan valinnoista

 

 

Telltalen Batmanin toinen kausi huipentuu jaksoon josta on olemassa kaksi todella erilaista variaatiota jotka riippuvat todella paljon siitä, millaisen Jokerin pelaaja on valinnoillaan luonut... vihollisen, vai sankarin? Kummassakin on kieltämättä puolensa, mutta myös heikkoutensa.

 

 

 

Koko kauden ajan on ollut esillä kaksi erilaista tietä. Bruce Waynen tie ja Lepakkomiehen tie. Nämä kaksi reittiä ovat johtaneet omanlaisiinsa ratkaisuihin ja tilanteisiin. Tähän asti erot ovat olleet näkyviä, mutta silti monia samankaltaisuuksia riittää. Sama tikki on jakso jossa viime jakson viimeinen ratkaiseva valinta määrittää sen, kumpi kahdesta täysin toisestaan erilaisesta jaksosta tulee pelaajan pelattavaksi. Batman, vai Bruce Wayne panotteinen. Tämä on monella tavalla kahtiajakoinen jakso. Siinä on monia todella suuria vahvuuksia, mutta samalla siinä on omanlaisensa heikkoudetkin. Ne heikkoudet eivät tosin ole läheskään samaa tasoa kuin ensimmäisen kauden. Tämä on paljon parempi loppuhuipennus, mutta lopetus jättää jälleen aika paljon toivomisen varaa.


Viime jakso huipentui tietenkin yhteenottoon sillalla ja päättyi joko siihen, että pelaaja valitsi Jokerin suojelemisen mikä johti siihen että Jokerista tuli Batmanin kaltainen oikeuden puolustaja. Mutta jos pelaaja otti Wallerin puolen, Jokerista tuli roisto. Toinen näistä versioista on todella uskollinen sillä tutulle versiolle, kun taas toinen, on aivan uudenlainen otos tutusta hahmosta, mutta siinä on silti todella paljon tuttuja puolia. Jokeri on selvästi yksi pelin isoimmista osista. Suhteesi häneen on avainasemassa valtaosassa niistä isoista päätöksistä joita joudut tekemään ja samalla Jokeri on osallinen valtaosaan tämän pelin käänteistä.

Mukana on muutamia muitakin osia jotka ovat riippuvaisia niin monista muista ratkaisuista joita teit kauan sitten. Riippuen teoistasi, suhteesi James Gordoniin, Kissanaiseen tai Tiffany Foxiin, voivat olla hyvinkin yllättäviä, varsinkin kun pakkaa sekoittaa vielä se, että millainen Jokeri on. Monet aika mitättömiltä tuntuvat ratkaisut voivat olla hyvinkin merkittäviä. Tämän pelin uudelleenpeluuarvo on aivan valtava, mutta se kysyy myös paljon kärsivällisyyttä, sillä kaikki keskustelut täytyy kuunnella kerran toisensa jälkeen ja oikoteitä ei oikeastaan ole.

Pelattavuus ei keksi pyörää uudestaan vaan toimii kuten tähänkin asti. Välillä taistellaan, välillä jutellaan. Jaksotus on erinoamainen ja kaksi variaatiota tarjoaa aivan omanlaisensa kokonaisuudet. 


Tarinallisesti Enemy Within on erittäin hyvä kokonaisuus. Se on todella voimallinen tarina jossa on paljon yllätyksiä ja oikeasti uusia lähestymistapoja moniin hahmoihin. Ensimmäisellä kaudella tehtiin paljon sellaisia käänteitä jotka laittoivat kaiken aivan uuteen uskoon. Osa niistä vähemmän hyviä kuin toiset. Tämän kauden aikana on luvassa vastaavaa, mutta tällä kertaa valtaosa käänteistä on paljon parempia. Itse en ainakaan kohdannut yhtäkään oikeasti huonoa käännettä. Osa nyt oli paljon muita parempia mutta kaiken kaikkiaan valtaosa pelin tarinasta on erittäin hyvin kirjoitettua ja tarjoaa aivan uudenlaisen näkemyksen siihen, millainen Jokeri voi olla ja vielä enemmän, millainen Batman on ja miten se vaikuttaa kaikkeen ja kaikkiin hänen ympärillään.

Tämä on sellainen peli jota ei välttämättä kannata pelata sillä ajatuksella että kaikki tapahtuu kuten yleensä on tapahtunut, sillä tiettyjä kuvioita ei vain saa siihen pisteeseen. Siinä tulevatkin myös monet tämän pelin tietyistä heikkouksista. Suurimmat ovat niitä että pelin tarina jää pahasti kesken. Sanotaan että viimeinen koskettava vaihe on vähän sellainen, että se voisi olla parempikin. Siinä on puolensa, mutta se ei vain tyydytä. Se tosin johtuu siitä että monia muitakin puolia haluaisi nähdä enemmän. Itse petyin siihen että James Gordonin ja vielä enemmän Catwomanin osuudet tässä viimeisessä jaksossa jäivät niin pahasti kesken että kaikki mitä tällä kaudella on koettu, jää nyt niin reilusti sivuun että niihin pettyy todella pahasti.


True%20Joker.jpg?1522425371

Jokerin syntytarina aivan uudessa valossa


___________________________________________________________________________________________

SPOILEREITA (ja paljon)

Sanotaan vaikka niin että tämä viimeinen jakso ei todellakaan säästele. Toisen jakson aikaan oli todella hienoa nähdä tuttuja naamoja, kuten Bane. No tämä jakso nostaa tuon tapauksen toiseen potenssiin sillä tässä jaksossa Bane on oikeasti sellainen millainen pitääkin, vielä hurjempi, vaarallisempia ja hienompi. Riippuu valinnoistasi että näetkö häntä.

Kissanaisen tapauksessa on sääli että tätä juonikuviota ei viety kunnolla eteenpäin. Sitä vihjailtiin paljon kolmannessa osassa ja siinä luotiin todella hyvät puitteet jatkon vihjailuun, mutta tässä viimeisessä jaksossa se kaikki päättyy yhteen nopeaan sananvaihtoon.

Sen sijaan Tiffany nostetaan aivan omalla tasolleen ja hänestä tehdään yhtä aikaan Barbara Gordon sekä Dick Grayson. Tämä avaa paljon mahdollisuuksia, mutta jättää myös aika paljon toivomisen varaa monien asioiden suhteen. Tässä koko asetelmassa on paljon mahdollisuuksia.

James Gordon on myös todella hyvin käytetty hahmo, mutta riippuu todella paljon että kumpaa variaatiota pelaa, että kuinka paljon häntä näkee ja miten häntä käytetään. Hänen juonikuvioonsa ei käytetä sen enempää aikaa kuin Kissanaisenkaan, mutta lyhyessä ajassa se saadaan paljon parempaan päätökseen.

Alfred on ehkä se draamallisesti vahvin osa tätä viimeistä jaksoa ja siinä palataan todella hienosti ensimmäisen kauden alkuvaiheille. Tämä ei siinä mielessä tule yllätyksenä, mutta kyllähän se pahalta tuntuu. Kokonaisuutena tässä asetelmassa on todella paljon. Se tulee määrittämään täysin että miten kolmas mahdollinen kausi tulisi alkamaan, sillä viimeinen päätös on todella kivulias ja todella vaikea. Siinä ei olisi mitään väärää että se päättyy näin, jos kaikki muut kuviot olisi vain tuotu tyydyttävään päätökseen ennen sitä.

Yksi isoimpia juttuja tässä kaikessa on se, millainen Joker on nyt sitten tässä lopetuksessa onkaan.

Villain versio on hyvin klassinen. Tutun näköinen ulkoasu tuo oitis mieleen paljon tuttuja mielikuvia ja pakko sanoa että tässä jaksossa todellakin on puolensa. Ongelmana on kuitenkin se, että tämä ei tyydytä samalla tavalla kuin Vigilante versio. Vigilante on erilainen ja tuore ote hahmoon, mutta kaikkein eniten se näkyy siinä, miten tämä kaikki oikeasti käydään läpi. Roisto versio on Bruce Waynen show kun taas sankari on Batmanin ja täytyy sanoa että kyllä se taistelu on aivan erilaista Lepakkomiehenä kuin Waynenä. Muutamat kuviot saavat enemmän painoarvoa toisessa kuin toisessa, mutta itse olen paljon tyytyväisempi Vigilanteeen, lähinnä siinä toiminnallisessa mielessä. Myös muutamat viittaukset Suicide Squadiin ovat hyvä lisä.

Käänteiden suhteen peli toimii erittäin hyvin, mutta kyllähän tässä on paljon sellaista mitä jää kaipaamaan, koska ne tilanteet eivät koskaan edenneet tarpeeksi pitkälle.

___________________________________________________________________________________________


Kokonaisuutena Same Stitch on hyvä päätös kaudella johon on mahtunut paljon. Sen päätöksestä voi olla montaa mieltä, sillä se tuntuu jättävän niin monet erinomaiset juonenkäänteet sivuun, myöhempää käyttöä varten. Sanoisin kuitenkin että kun ottaa huomioon että miten paljon variaatiota tämä jakso oikeasti tarjoaa, niin tämä on kirkkaasti kauden paras osa. Pelkästään se että tästä koko jaksosta on kaksi todella erilaista versiota tarjoaa todella paljon sisältöä.

 

+ Tarina

+ Kaksi erilaista loppuhuipennusta

+ Monta niin erinomaista kohtausta

+ Valintojen merkityksen

+ Batman

 

- Catwoman ja Gordon juonikuviot jätetään ikävästi sivuun

- Paljon käyttämätöntä potentiaalia / Asiat jotka eivät tapahtuneet

- Asiat joita ei voi tehdä / -joita ei voi saavuttaa

 

Arvosana: 9,5

 

Legendaarinen
Dark%20Knight.jpg?1522425373

Yön Ritarin menestyksekäs paluu

 

 

Batman: Enemy Within on kaikenkaikkiaan yksi Telltalen vahvimpia teoksia. Batman fanit saavat siitä vielä enemmän, sillä luvassa aivan omanlaisensa tarina. Siinä on paljon sellaista mitä voi odottaakin ja paljon monia sellaisia asioita tapahtuu jota viittaavat oitis tiettyihin tapahtumiin tutussa mytoksessa. Luvassa on myös paljon niin uutta tavaraa, että se luo vaikutelman siitä että aivan mitä tahansa voi tapahtua.

Telltale tasolla Enemy Within on sitä selvästi parempaa kastia. Kokonaisuus on erittäin hyvin jaksotettu ja vaihteleva. Uudelleenpeluu arvoa on paljon ja valinnat tuntuvat. Mukana on paljon todella kovia käänteitä jotka saavat jatkon tuntumaan kokoajan arveluttavammalta ja menneisyyyden kokoajan merkityksellisemmältä.

Kokonaisuutena Lepakkomies: Vihollinen sisällä on tarina joka on erittäin hyvää jatkoa ensimmäiselle kaudelle. Kaikki osuudet eivät ole yhtä hyviä kuin ensimmäisellä kaudella, mutta jotkut osat ovat. Nämä kaksi Batman kautta ovat todella hyvä kokonaisuus joka todellakin kaipaisi kolmannen kauden jossa ne muutamat viimeiset juonikuviot voitaisiin saattaa päätökseen. Tässä nimittäin tuntuu että vieläkin on useampi osa, jotka odottavat tapahtumistaan.

 

+ Synkkä ja aikuinen Batman tunnelma

+ Valinnat ja seuraukset

+ Toiminnallisuuden ja tarinallisuuden vahva yhdistelmä

 

- Asiat joita ei voi tehdä / jotka eivät tapahdu

- Tietyt hahmot jäävät ikävästi sivuun

 

Arvosana: 9,1

 

Mestariteos