B%20%26%20B.jpg

Kumpi on todellinen naamio?

 

 

 

Batmanin/Bruce Waynen tarina jatkuu. Valintojen vaikeus kasvaa samalla kun niiden seuraukset muuttuvat entistä kovemmiksi ja niiden vaikutus tarinaan on entistä kriittisempää.

 

 

HUOM! Kursivoidut osat tekstistä sisältävät mahdollisia spoilereita ja muuta juonikuvioiden tulkintaa, minkä takia niiden lukemista kannattaa välttää jos aikoo pelata pelin läpi itse ja omin ajatuksin.

 

Siinä missä ensimmäinen osa lähinnä alkuasetelma ja veti pelaajan mukaan tarinaan ja pelattavuuden moniin mahdollisuuksiin, on toinen osa enemmänkin se kohta, jossa pelaaja joutuu todellakin miettimään että mitä tekee. Edellisen osan vaikutukset näkyvät hyvin selvästi ja toinen osa ei todellakaan päästä pelaajaa mitenkään helpommalla. Vastaan tulee päätöksiä joilla voi olla hyvinkin kovat seuraukset.

Jo esiin tulleet pelattavuuden niksit ovat läsnä tälläkin kertaa. Ihan kaikkia aiemmin vastaan tulleita temppuja ei käytetä, mutta niitä näyttävämpiä kylläkin. Tappelut ovat näyttävyydessään sieltä parhaasta päästä ja uskokaa tai älkää, QTE toiminta näyttää ja tuntuu todella hyvältä. Taisteluja on ilo pelata ja ne ovat erinomaista vastapainoa niille astetta hitaammille osuuksille.


Tarinan puoliväli lähestyy ja panokset kovenevat. Tässä episodissa on monella tapaa paljon paremmat juonikuviot kuin aiemmin. Tosin se voi osittain johtua siitä, että vasta nyt, tarina alkaa oikeasti etenemään, kun ollaan päästy varsinaisen johdannon ohi. Se on omalla tavallaan todella hyvä että kaikki isoimmat käänteet eivät tapahtuneet heti vaan niille on annettu aikaa kehittyä.

Vieläkään kaikkea ei ole selvitetty sillä kun yksi mysteeri selviää niin seuraava tulee jo tilalle. Nähtäväksi jää että miten tarina jakautuu lopuille kolmelle episodille. Tähän mennessä kaikki vaikuttaa lupaavalta.

Batmanin tarina on saanut monenlaisia vivahteita aikojen saatossa ja sen vuoksi voi ajoittain olla vaikeaa kehittää jotakin oikeasti uutta. Telltalen tuotos on jotain uutta. Väkivaltaisuutensa suhteen tämä Batmania sieltä rajuimmasta päästä sillä verta ja hyvinkin karua tavaraa löytyy ja sitä ei ole juuri piiloteltu. Ulkoisesti kaikki on näyttävää ja toimivaa mutta on hyvä nähdä että myös sisältö on samaa laatua. Tarinassa on omat aivan uudet vivahteensa ja vaikka monia klassisia tilanteita tuleekin vastaan, niin ne on tehty aivan uudenlaisella tavalla.


____________________________________________________________________________________________________

Se mikä tarinassa on oikeasti napannut on se, miten paljon Bruce Waynen perintö on muuttunut tarinan alkaessa ja edetessä, jo nyt. Kokonaisuus voi muuttua vielä paljon, mutta tähän mennessä tarina on edennyt aivan uudenlaisille poluille. Itse olen tottunut näkemään Thomas Waynen todella jalona ja hyveellisenä miehenä, jollainen Bruce toivoisi olevansa. Tällä kertaa sitä asetelmaa on muokattu ja siitä on osattu ottaa oikeasti hyviä ajatuksia.

Mitä jos se on Thomas Wayne joka on luonut kaikki ne mielipuolet, eikä vain Batmanin läsnäolo?

Toinen iso juttu on naamiomies joka vaikuttaisi olevan se kaiken pahan alku ja juuri tässä "vallankumous" asettelussa. Pingiviinistä on osattu tehdä erittäin hyvä mutta jos enigmaattisen naamiomies onkin joku tuttu, niin on kyllä kiinnostavaa nähdä että kuka. Vaihtoehtoja on useampi, mutta tässä vaiheessa pitäydyn itse niissä parissa kaikkein ilmeisimässä, kuten Jokerissa ja Variksenpelätissä. Mielipiteet saattavat muutua hyvinkin nopeasti kun uusia vivahteita tulee.

Myös alusta asti odotettu Kaksinaama tilanne tulee tapahtumaan, jos pelaaja sen mahdollistaa ja tämä on yksi sellainen tilanne joka tekee tarinasta hyvin vahvan, sillä näin ei välttämättä tapahdu.

____________________________________________________________________________________________________


Aaveet.jpg

Menneisyyden arvet eivät koskaan parane täysin


Arkhamin lapset jaktaa erinomaisesti sitä tarinaa jonka Varjojen valtakunta aloitti. Monella tavalla uusi jakso laittaa aivan uuden vaihteen silmään ja kiihdyttää aivan uuteen vauhtiin. Siinä missä ensimmäinen jakso teki oman osuutensa viiden jakson kokonaisuudesta erittäin hyvin, niin ei toinen jakso tee omaa osuuttaan juuri huonommin, vaan tuntuu parilla tapaa jopa paljon paremmalta osalta kuin ensimmäinen, osittain juurikin siksi, että tässä jaksossa valintojen määrä ja monet vaihtoehdot tarinan etenemisen kannalta, ovat paljon laajemmat.

Nyt mukana on myös se jo huhuttu vaihtoehto: Batman vai Bruce Wayne ja pakko sanoa että sitä asetelmaa on osattu hyödyntää juuri oikein ja samalla toinen jakso tekee saman minkä ensimmäinen. Lisää kiinnostusta jatkoa kohtaan. Batman ei ole lopetuksien suhteen tehnyt niin hurjia cliffhangereita kuin pari muuta, mutta lopetus on tällä kertaa sellainen, että se asettaa aika paljon mahdollisuuksia ja sitä kautta jatkon suhteen on olemassa toivomuksia ja odotuksia.

Jos jotakin pientä negatiivista pitäisi kaivamalla kaivaa niin tämä jakso tuntuu kyllä jotenkin lyhyemmältä kuin ensimmäinen osa. Sen lisäksi parissa kohtaa tuntuu, kuin edellisen osan eräs valinta olisi sivuutettu lähes täysin, sillä mikäli kohtauksessa teki tavalla yksi, niin mukana on jotakin pientä mutta valinta kaksi, ei muuta tilannetta yhtään ja nyt puhutaan suhteellisen isosta valinnasta. Tosin onhan se mahdollista että kyseinen valinta palaa kummittelemaan vähän myöhemmin.

Yksi äärimmäisen hyvä kohtaus sijoittuu aivan loppuun, jos pelaaja tekee yhden ratkaisen siirron. Tämänlaiset osuudet saavat minkä tahansa pelin tuntumaan oitis paljon paremmalta. Tässä pelissä niitä on kaikenlisäksi enemmän kuin yksi.

 

+ Immersiivinen ja tunnelmallinen tarina

+ Näyttävä ja viihdyttävä toiminta

+ Laajat tarinalliset vaihtoehdot

+ Erinomainen ääninäyttely

 

- Tuntuu lyhyemmältä kuin edellinen osa

- Muutamat epäjohdonmukaisuudet

 

Arvosana: 9,1

Mestariteos