Jotkut pelit ovat sellaisia jotka vievät mukanaan aivan täysin ja kun sellaisen pelin aloittaa, ei muita pelejä pelaa sen kanssa samaan aikaan, koska kaikki aika menee sen kanssa. Tietynlaiset pelit saattavat koukuttaa toisia helpommin, mutta loppuviimeksi on monia eri syitä, miksi jokin peli koukuttaa paljon enemmän kuin toiset, suhteellisen samanlaiset pelit.

 

 

 

Yksi per pelisarja samasta genrestä.

Pelin koukuttavuus ei ole suoraan verrannollinen pelin laadun kanssa, eli vaikka yksi peli on helposti toista koukuttavampi, niin se ei ole suoraan sitä parempi.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Resident Evil 6

Pelkästään Mercenaries tilaan olen saanut upotettua varmaan 200 tuntia PS3:lla. Ehdottomasti yksi parhaiten toteutettuja toimintapelejä ja erittäin koukuttava, koska mercenaries tila on niin helppo aloittaa ja pelata pienissä erissä.

 

The Wolf Among Us

Tämä on niitä pelejä joka tulisi varmaan aina pelattua suoraan, kerralla läpi, ellei se olisi jaettuna osiin, joiden välillä on helppo pitää taukoa. Niin olisi käynyt jo ensimmäiselläkin kerralla.

 

Divinity: Dragon Commander

Erityisesti se miten tarina rakentuu ja muodostuu valintojen kautta ruokkii sitä mielenkiintoa kokonaisuutta kohtaan, jolloin muodostuu tämä "vielä yksi" tyylinen lähestymistapa pelin tehtäviin.

 




24. Devil May Cry V

Tässä sarjassa on muutama peli jotka nappaavat todella vahvasti mukaansa ja DMCV saattaa olla se kaikista koukuttavin. Syy lienee se, että tässä kohtaa sarjaa toiminta on hiottu niin hyvin, että se tuntuu erittäin iskevältä, ikään kuin DMC3, mutta nopeampi ja viimeistellympi, varsinkin Dantella pelatessa. Tämän pelin toiminta on niin mielekästä, että sitä todellakin haluaa lisää ja nopeasti, mikä erittäin helposti saa pelaamaan vielä yhden kentän lisää, samalla kun kehittää pelihahmoa entistä vahvemmaksi.


23. Mass Effect: Legendary Edition: ME3

Ehkä se koukuttavin ME sarjan peli, niukasti. Lisäsisällöt tässä pelissä ovat niitä parhaita ja kokonaisuutena tämä on se kaikista nopeatempoisin ja toiminnalliselta otteeltaan myös viimeistellyin. Tarinallisestikin peli onnistuu viemään vahvasti mukanaan, sillä varsinkin Citadel lisäsisällön jälkeen tämä on ylivoimaisesti sellainen osa sarjaa, jossa tarinasta tuntuu saavan paljon enemmän irti kuin ME2:ssa, joka on myös erittäin koukuttavaa pelattavaa.


22. Crash Team Racing

Tämä on rallipeli parhaasta päästä, sillä päätarinan jälkeen, peli onnistuu vielä vahvasti koukuttamaan juurikin tällä "vielä yksi ralli" tyylillä, jossa aika-ajoja pelaa uudestaan ja uudestaan jos on uskoa siihen, että voi saavuttaa sen viimeisen parhaan sijoituksen kyseisessä kentässä. Tarinatila on myös sitä tyyppiä että sen pyyhkäisee varsin äkkiä läpi, koska kilpa-ajot tässä pelissä ovat niin hauskoja.


21. Tetris Attack

Erittäin koukuttava moninpelinä. Hyvässä porukassa tämä on niitä pelejä jota jaksaa tahkota useamman tunnin ja joka pysyy hyvin kiinnostavana, mahdollisesti jopa kasvamassa määrin. Yksinpelinä tämä on myös niitä kiinnostavampia pelejä joita jaksaa pelata pidemmän aikaa putkeen. Koska kyseessä on varsin simppeli peli, pääse siihen kiinni todella helposti ja hyvässä flow'ssa peliä jaksaa pelata uudestaan ja uudestaan. Monet samanlaiset pelit nappaavat myös vahvasti mukaansa, mutta tämä on yksi niitä joka toimii hyvin yksinpelinä ja moninpelinä.


20. Plants vs Zombies

Simppelinä alkava, mutta varsin monimuotoiseksi kasvava kokonaisuus joka on erittäin koukuttavaa pelattavaa sekä yksinkertaisuutensa, että hyvään tahtiin kasvavan haasteensa vuoksi. Erilaiset pelimuodot lisäävät pelin koukuttavia puolia ja pelistä saa paljon irti sekä yksittäisten kenttien kautta, että tarinatilan kautta. Minipelit varsinkin tekevät pelistä erittäin koukuttavan.


19. Marvel's Guardians of the Galaxy

Syy miksi tämä peli koukuttaa alusta asti erittäin vahvasti johtuu todella hyvin kerrotusta tarinasta, jossa riittää huumoria ja hyvää sanailua pienillä valinnoillakin. Toiminta on toinen erittäin koukuttava osa kokonaisuutta ja keräiltävää tavaraa on valtava määrä pitkin tarinaa. Peli on rakennettu varsin suoraviivaiseksi, mutta onnistuu koukuttamaan mahdollisesti juuri siitä syystä. Tarina vie täysin mukanaan alusta loppuun asti ja on hyvä esimerkki laadukaasta toteutuksesta hyvin monella osa-alueella.


18. Godfather

Yksi näitä PS2 aikakauden pelejä joka on monella tavalla samanlaisten ideoiden toistoa, mutta joka koukuttaa mahdollisesti juuri siistä syystä. Erilaisten yritysten valloittaminen, rikollisten tehtävien toteuttaminen ja mafiameininki on parhaimmillaan etenkin siinä vaiheessa kun peliä on saanut vähän eteenpäin. Ehdottomasti todella koukuttava peli joka pitää vahvasti otteessaan alusta loppuun asti, joskin vähän erilaisella tavalla aluksi kuin lopuksi.


17. Uncharted 4: Thief's End

Tarina vie täysin mukanaan ja on rakennettu enemmän kuin esimerkillisesti. Toiminta on erittäin mielekästä, kiipeily hauskaa ja tarina pitää otteessaan koko matkan. Se mikä lisää pelin mielekkyyttä vielä entisestään ja lisää merkittävästi kiinnostusta pelata peliä läpi uudestaan ja uudestaan tulee avattavasti lisäsisällöstä. Tämä on niitä pelejä jonka pelaa mielellään läpi uudestaan ja uudestaan, mahdollisesti jopa täysin putkeen koska peli onnistuu koukuttamaan erittäin tehokkaasti ja pitkäjänteisesti.


16. Sly 3: Konnien Kunnia

Sly 2:n tapaan tämä on erittäin koukuttava peli joka vie mukanaan niin vahvasti että yhden alueen jaksaa vetää yhteen putkeen erittäin helposti. Tehtävät ovat mielekkäitä, tarina on kiinnostava ja pelattavuus on todella korkealaatuista. Tietyt osat peliä varsinkin vievät täysin mukanaan ja merirosvolaivaminipeliä jaksaa pelata todella paljon samaan sumppuun. Sly 2:ssa oli muutamia erinomaisia osia joita ei kolmosessa ole, mutta pääasiassa molemmat pelit koukuttavat erittäin vahvasti koska kokonaisuus on rakennettu niin hyvin että kaikki osa-alueet tukevat toisiaan erinomaisesti.


15. Spyro Reignited Trilogy: Year of the Dragon

Tästä voi valita pitkälti minkä tahansa pelin, mutta itse valitsen sen pelin joka on aina yhtä koukuttava ja jonka parissa vierähtää helposti monta tuntia. Vaikka tämän pelin olisi pelannut läpi monta kertaa, niin siinä on aina jotakin todella koukuttavaa. Alkuperäisestäkin muistan todella hyvin sen, että kun tätä pelasi, niin muut pelit jäivät nopeasti täysin syrjään. Erinomaisesti toteutettu tarina ja valtava määrä vaihtelua erilaisissa tehtävissä tarjoavat erittäin koukuttavan paketin jonka pelaa helposti läpi parissa osassa. 


14. Dragon's Dogma

Valtava peli jossa tekemistä riittää. Toiminnallisessa mielessä peli tarjoaa valtavasti erilaisia vaihtoehtoja ja tämä onkin yksi sellainen peli jonka pelaa mielellään läpi useamman kerran. Todella koukuttava pelistä tuleekin toisella kierroksella kun vaihtoehtoja on enemmän käytössä ja peli on jo vähän tutumpi. Erilaisia muuttujia on paljon ja samoin tekemistä. Sivutehtäviä riittää ja hahmonkehitys ruokkii merkittävästi pelin koukuttavutta, varsinkin kun pelissä voi löytää yllättäviäkin paikkoja vaikka mistä, joissa voi olla melkoisia aarteita ja paljon hirviöitä tapettavaksi.


13. Dragon Age: Origins

Inquisition on omalla tavallaan myös todella koukuttava, koska pelattava ei mitenkään äkkiä lopi. Mutta Origins onnistuu vielä paremmin, sillä se on tarinallisesti todella koukuttava, hahmonkehitykseltään erittäin monipuolinen ja koukuttava sekä toiminnaltaan varsin mielekästä pelattavaa, vaikka sillä saralla kaikki voisi olla paremminkin. Loppuviimeksi on siis suhteellisen haastavaa sanoa että kumpi on koukuttavampi peli, Origins vai Inquistion, koska ne ovat koukuttavia hieman erilaisilla tavoilla.


12. Star Wars Jedi: Survivor

Peli jossa hahmonkehitys on isossa osassa, maailman tutkiminen on isossa osassa ja metroidvaniatyylisesti tiettyihin paikkoihin pääsee vasta tietyssä vaiheessa, mikä kannustaa tutkimaan paikkoja uudestaan myöhemmin. Muutenkin peli todella hallitsee alueiden käyttämisen useampaan kertaan ja löydettävä ei hetkessä lopu. Erinomainen tarina on myös valtava voimavara ja tämä on Fallen Orderiin verrattuna merkittävästi koukuttavampia peli ja merkittävästi laajempi kokonaisuus jossa tekeminen ei äkkiä lopu.


11. Castlevania: Symphony of the Night

Mahdollisesti kaikista koukuttavin metroidvania mitä on vastaan tullut. Koska peli etenee ensin varsin suoraviivaisesti, kehittyne hiljalleen, pääsee peliin helposti sisään. Pelin koukuttavuus kasvaa merkittävästi kun taitovalikoima alkaa lisääntyä, aseita saa käyttöönsä enemmän ja enemmän ja siinä samalla linna avautuu merkittävästi ja monipuolisemmin. Pelihahmon vahvistuminen ja linnan salaisuuksien avautuminen kannustavat entistä enemmän jatkamaan linnan tutkimista ja kun tietyt avaintaidot ovat käytössä, pelin mielekkyys kasvaa entistä enemmän kun vanhatkin alueet tarjoavat uusia mahdollisuuksia.


10. Remnant: From the Ashes

Mahdollisesti se kaikita koukuttavin soulslike jonka hahmonkehitys on erittäni hyvin tehty ja kannustaa pelaamaan kenttiä uudestaan ja uudestaan. Puhumattakaan resurssien keräämisestä ja todella mielekkäästi tehdystä toiminnasta erilaisilla aseilla ja erikoistaidoilla. Viimeinen asia, mikä aivan erityisellä tavalla korottaa pelin uudellenpeluuarvoa ja kenttien läpäisemistä uudestaan ja uudestaan, on se että kenttien tapahtumat ovat satunnaisia, eli yllätyksiä riittää. Ammuskelupelien joukossa Remnant toimii todella hyvin, kuten myös soulslike pelien joukossa, koska laaja määrä erilaisia kehitettäviä ominaisuuksia tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia.


9. Final Fantasy VII

Final Fantasy sarjassa on monta peliä jotka koukuttavat aivan erityisellä tasolla. 4,7&8 ovat mahdollisesti ne kaikista koukuttavimmat ja tapa jolla tämän pelin hahmonkehitys etenee, tekee siitä kaikista koukuttavimman. Materian kehitys on yksi merkittävä osa pelin mielekkyyttä, varsin suuri hahmojoukko on todella hyvä lisä ja pelattava ei lopu mitenkään äkkiä. Tekemistä riittää vaikka kuinka paljon ja hyvä tarina pitää mielenkiintoa yllä. Se ei tarkoita etteivätkö nelonen ja kasi olisi hyviä, sillä varsinkin kasi on mukaansa tempaavaa pelattavaa junction systeemin ansiosta.


8. Kingdom Hearts II: Final Mix

Kuten myös ensimmäinen Kingdom Hearts, koukuttaa tämä peli alusta asti, vaikka pelin olisi pelannut läpi useamman kerran. Intron jälkeen peli alkaa etenemään todella hyvää vauhtia, pelihahmo kehittyy hyvää vauhtia ja toiminta muuttuu kokoajan paremmaksi, kun taitovalikoima kehittyy ja parempia aseita saa käyttöönsä. Tietyt kentät, kuten Colosseum, tarjoavat paljon mielekästä toimintaa ja vasta kun pelissä on päässyt lähelle loppua, pääsee kaikkiin paikkoihin eri kentissä. Tämä on erittäin hyvä esimerkki pelistä, joka kestää aikaa ja tuntuu aina yhtä mielekkäältä pelata.


7. Victor Vran

ARPG joka onnistuu koukuttamaan hyvin monella tavalla. Aluksi tarina vie todella vahvasti mukanaan ja erilaiset aseet tuovat mukavasti vaihtelua. Alati kasvava taitovalikoima ja toinen toistaan paremmat aseet lisäävät kiinnostusta peliä kohtaan ja kun mukaan tulee vielä hahmonkehitys erilaisten korttien kautta, on se vielä yksi lisäasia mikä lisää pelin kiinnostavuutta. Lopulta peli tarjoaa myös lisähaastetta mikä ruokkii entisestään pelin koukuttavia puolia. Koska toiminnasta ei ole puutetta ja kentissä on mukavasti löydettävää ja tehtävää, pysyy mielenkiinto korkealla pitkään ja lisäsisällöt korottavat panoksia entisestään. Puhumattakaan että aseita saa sattuman kautta, joten se kannustaa entistä enemmän jatkamaan tavaran keräämistä ja kenttien pelaamista.


6. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Tämä ensimmäinen peli on Shadow of Wariin verrattuna koukuttavampi, koska se on simppelimpi ja etenee nopeammin. Loppuviimeksi ero on aika hiuksen hieno ja Shadow of War voisi aivan hyvin olla se valinta. Muistan kuitenkin erittäin hyvin että kun tätä peliä pelasi ensimmäistä kertaa, niin toiminta vei täysin mukanaan. Batman: Arkahm sarjasta tuttu toiminta istui tähän asetelmaan yllättävän hyvin ja lopulta örkkikapteenien tappaminen loi syklin, jota jaksoi toistaa uudestaan ja uudestaan, tullakseen vahvemmaksi. Tämä on hyvä esimerkki siitä miten yksi idea kantaa pelin alusta loppuu asti. Monesti tälläinen melko samanlaista ideaa toistava peli voi alkaa tuntua tylsältä ja itseääntoistavalta, mutta Shadow of Mordorin kanssa niin ei käynyt.


5. Marvel's Midnight Suns

Uskomattoman koukuttava peli, todella monella tavalla. Toiminnassa eri tehtävien pelaaminen erilaisilla sankarikokoonpanoilla ei meinaa kyllästyttää millään, eli päiviä jaksaa käydä läpi uudestaan ja uudestaan. Tätä sykliä ruokkii myös toinen osa peliä, eli sosiaalinen kanssakäyminen monien tuttujen Marvel hahmojen kanssa. Tässä pelissä pelaa päiviä läpi uudestaan ja uudestaan siinä toivossa että seuraavana päivänä olisi mahdollista syventää ystävyyssuhdettaan johonkin tiettyyn hahmoon. Tässä pelissä on niin paljon erilaisia, erinomaisesti ja laadukkaasti toteutettuja muuttujia, että pelin parissa viihtyy todella pitkään ja johon saattaa helposti upota paljon enemmän aikaa yhdellä kertaa, kuin oli tarkoitus.


4. Resident Evil 4 Remake

Tämä on yksi viimeisimpiä pelejä, joka todella koukutti, niinkin hyvin, että ensimmäinen pelikerta mahtui pariin päivään ja heti perään alkoi seuraava pelikerta. Alkuperäinen RE4 on yksi niitä pelejä jonka olen pelannut läpi ties kuinka monta kertaa ja oikeastaan ainoa todellinen syy miksi lopulta valitsin tämän alkuperäisen ohi, ovat trophyt jotka suorastaan ruokkivat kiinnostusta kokeilla erilaisia juttuja. RE6 on toinen peli sarjassa joka koukutti uskomattoman hyvin, pitkälti samasta syystä kuin alkuperäinen RE4, nimittäin mercenaries tilan ansiosta, joka on pääpelin ohella erittäin suuri syy siihen, miten tähän peliin on saanut käytettyä niin tuhottomasti aikaa ja jonka pariin on edelleen helppoa ja houkuttelevaa palata.


3. Witcher 3: Wild Hunt

Tämä peli on valta kokonaisuus jonka läpäiseminen vaatii kymmeniä ja taas kymmeniä tunteja. Yhteen laskettu peli tämän parissa on lähemmäs 500 tuntia useamman pelikerran muodossa ja monesti tämä on sellainen peli jonka kanssa pyrkii tekemään aina sopivan määrän erilaisia tehtäviä jotta saisi yhden tason lisää, yhden alueen siistiksi kysymysmerkeistä tai tietyntasoiset tehtävät pois listalta. Tähän päälle vielä gwent, niin ei ole ihme jos tähän peliin uppoaa kerralla monta tuntia, ilman että erinomainen päätarina etenee mihinkään. Laatu on todella korkealla tässä kokonaisuudessa ja pelaajan omien valintojen merkitys ruokkii kiinnostusta tätä kokonaisuutta kohtaan merkittävästi.


2. Batman: Arkham City

Toiminta on tässä pelissä niin hyvää, että siitä ei vain meinaa saada tarpeekseen, eli toimintahaasteita jaksaa tahkota uudestaan ja uudestaan, kunnes niistä kaikista on täydet tähdet. Tarinatila on myös sieltä mielekkäimmästä päästä, sillä pelaajalla on niin paljon mahdollisuuksia mitä tehdä, että tätä pakettia jaksaa perata läpi kunnes meinaa nukahtaa pystyyn. Sivutehtävät koukuttavat erittäin hyvin ja vankilakaupungin tutkiminen on todella mielkästä, puhumattakaan erinomaisesti rakennetusta päätarinasta joka vie täysin mennessään. Tämän kaiken lisäksi City on sen verran hillitty, että se ei tunnu liian isolta projektilta, eikä toistoa ole millään tavalla liikaa. Mutta tämän pelin taistelumekaniikka on joka tapauksessa se yksi asia, mikä saa haluamaan lisää.


1. Hades

Tämän pelin koukuttavuus johtuu pääasiassa erinomaisesti tavasta jolla pelin tarina rakentuu. Koska eri hahmojen kanssa täytyy puhua usein että heidän tarinakaarensa etenee ja keskusteluja voi käydä vain kun palaa alkuun, luo tämä erittäin hyvän kierteen joka kannustaa todellakin pelaamaan aina yhden kierroksen lisää. Erityisesti alkupuolella, kun yksi yritys voi kestää alle vartin, tulee yrityksiä helposti useampi ja sitten tietyssä vaiheessa yritykset alkavat kestää kauemmin ja kun tietyt hahmot eivät aina ole saatavilla, lisää se pelin kierrosten käymistä. Tätä kokonaisuutta edesauttaa merkittävästi se, että pelin toiminta on uskomattoman mielekästä. Erilaiset aseet tuovat merkittävästi lisää mielekkyytä toimintaa ja erilaiset siunaukset ja niiden yhteiset synergiat puolestaan lisäävät merkittävästi toiminnan mielekkyytä, mitä kautta toiminta on yhtä koukuttavaa kuin tarinakin.