Gwent.jpg?1542902975

Niin paljon on ehtinyt muuttua

 

 

Gwent on ehdottomasti niitä pelejä jotka kuuluvat parhaisiin minipeleihin. Idea oli Witcher 3: Wild Hunt pelin kylkiäisenä sopivan yksinkertainen ja koukuttava joten lopulta pelin tekijät toivat Gwentin myös internetin ihmeelliseen maailmaan ilmaispeliksi. Nyt beta on ohi ja peli on ilmestynyt enemmän tai vähemmän lopullisessa muodossaan.

 

 

 

Pitkä tie täynnä muutoksia

Kun peli tuli ensimmäistä kertaa pelattavaksi betassa, niin se oli hyvin samankaltainen kuin pääpelin minipelikin oli ollut. Toki muutoksia oli siellä ja täällä sillä ihan niin yksinkertainen ja helppo peli ei ollut kyseessä. Siinä missä Gwent oli pääpelissä hyvin helppo ja lisäosien vivahteet mukaanlukien varsin helppo oppia ja hallita, muuttui kaikki kun pääpaino oli vain Gwentissä.

Muutoksia tuli lisää kokoajan ja ensimmäisten isompien muutosten jälkeen panin merkille että peli alkoi olla jo todella kaukana siitä, mitä Gwent alunalkaen oli. Idea oli paljon monimutkaisempi ja muuttui kokoajan monipuolisemmaksi, vaikeammaksi ja tietyssä pisteessä, jopa huonommaksi. Sitten kaikki muuttui uudelleen ja peli tuli hieman helpommaksi ja paremmaksi. Lisää kortteja, vivahteita ja taktiikoita tuli ja pelin muuttuessa siihen sopeutui. Jokainen ryhmä tarjosi jotakin omaa mikä teki pakkojen rakentelusta ja hiomisesta todella hauskaa.

Mutta sitten kun beta päättyi. Kaikki muuttui.

 

Paluu taaksepäin

Monin tavoin Gwent on nyt "valmiina" pelinä paljon lähempänä sitä, mitä se oli aivan aluksi. Vivahteita ei ole ihan niin paljon ja peli saattaa olla aika paljon helpompi oppia. Pitkään Gwentia pelanneelle tämä voi olla suuri muutos, eikä hyvällä tavalla. Itse en juuri pidä siitä mihin on menty, tämä uusi versio ei ole yhtä sulava ja muutenkin kaikki pitää opetella taas uudestaan. Kun peliin oli pitkällä aikavälillä ehtinyt päästä sisään, niin itselläni ainakaan ei ole hirveästi motivaatiota aloittaa pelin opettelemista uudestaan, taas alusta.

Se miltä peli nyt näyttää, on aivan jotain muuta miltä peli näytti betassa ja muutokset tuntee selvästi. Peliä ei meinaa edes tunnistaa samaksi. Pääidea on edelleen sama mutta se miten peli toimii, vaatii paljon opettelemista koska melkein kaikki on vedetty taas päälaelleen. Puhumattakaan siitä, että nyt pelissä on niin paljon kortteja ja uusia sääntöjä, että pelin aloittamiseen on todella iso kynnys. Tosin plussaa on se, että pitkään peliä pelanneena, pystyin heti kättelyssä saamaan kaikki ne kortit mitä oikeasti halusin, joten pakkojen rakentelu ja pelin uudelleenaloittaminen oli mahdollista.

 

Uusi alku

Pelissä menee todella kauan ennenkuin siihen pääsee oikeasti sisään. Erilaisia ryhmiä on paljon ja kaikilla on muutamia omia juttujaan. Tietyt kortit ovat kaikille mahdollisia, mutta itse huomasin että välittömästi Hirviöpakka oli oma valintani, kuten tähänkin mennessä. Ajan kanssa ehkä sitten pääsen sisään myös muihin, kun nyt aluksi kaikki aikaa menee siihen kun opettelen pelin taas uudestaan alusta.

Se miten paljon pelissä on lisää sisältöä on hurjaa. Kun peli alkaa, sitä ei tunnista samaksi peliksi. Kortteja pelatessa johtaja on sivussa figuurina ja voi käyttää omaa ominaisuuttaan valitussa vaiheessa. Muutenkin pelissä on paljon kaikkia lisäjuttuja mekaniikkojen ja temppujen kautta.

Eräs iso juttu on kaikki sivutekeminen mitä ei tehdä pelissä. Tarinaa on paljon ja avattavaa on paljon, eikä vain korttien muodossa. Pelistä on vaikea sanoa että onko se itse varsinaisesti vaikeampi kuin ennen, mutta kyllä nopeasti huomaa että tietyt pakkacombot ovat paljon parempia kuin toiset. Nämä ovat niitä asioita joihin oppii sitten kun peliä pelaa vähän enemmän mutta ainakin aluksi ei meinaa tietää että mistä sitä edes aloittaisi.


How about a round of Gwent?

Pelimuotoja on useita mutta pääidea on lähemmäs aina sama. Voita kaksi erää kolmesta ja erän voittaa se jolla on enemmän pisteitä kun molemmat ovat passanneet. Se miten tähän pääsee riippuu todella paljon taktiikasta. Gwent on sellainen peli että siihen uppoaa heti joko aivan täysin tai sitten se valtava tekemisen määrä pakottaa ottamaan vähän etäisyyttä. Omalla kohdallani lopputulos oli jälkimmäinen, sillä se kaikki uuden opettelu ei houkuttanut.

 

Ei sieltä helpoimmasta päästä

Heti aluksi täytyy sanoa että se määrä mitä tämän pelin kanssa pitää opetella on aivan överi. Kos Gwent ei olisi entuudestaan tuttu, se tuntuisi varmasti vielä sitäkin hurjemmalta määrältä. Riippuen siitä että mihin ryhmittymään tykästyy, voi peliä olla aivan erilainen kokemus.

Pakan rakennuksessa pätevät aina samat säännöt. Samaa korttia voi olla vain ihan muutama, kultaisia kortteja vain yksi. Pakassa on oltava vähintään 25 korttia ja korttien yhteismahti ei saa ylittää tiettyä rajaa. Tämä pakottaa ottamaan mukaan myös niitä huonoja kortteja. Kortteja on monenlaisia, jotkut pysyvät pelissä ja toiset eivät, joillakin on toistuvia ominaisuuksia ja toisilla ei.

Pelissä itsessään tämä kaikki tulee tutuksi lähinnä yritys erehdys metodilla sillä tiettyjä ominaisuuksia ei joko muista tai ne sekoittaa edelleen johonkin mitä pelissä oli mukana silloin kun se vielä oli betassa. Tietyt jutut ovat muuttuneet paljon yksinkertaisemmiksi, kuten kenttä itsessään, mutta ulkoinen olemus pelissä on merkittävästi hienompi. Nyt peli on paljon eläväisempi ja tuntuu sellaiselta tapaukselta, että kyseessä ei ole mikään nopeasti tehty ilmaispeli. Gwent on yksityiskohtainen, vaikea ja palkitseva kokonaisuus jossa riittää paljon opittavaa ja avattavaa.

 

Ajan kanssa... joku päivä

Tämä on niitä tapauksia joihin pääsee paremmin sisälle kun peliä pelaa vähän enemmän. Nyt kun pelissä on mukana saavutuksia niin siinä on sitä jotakin extraa mikä tavallaan vetää ainakin minua puoleensa. Mutta samalla aikaa pelissä on niin paljon kaikkea sellaista joka hieman pakottaa aloittamaan alusta, mikä tekee pelin jatkamisesta jotenkin hankalaa.

Eniten tuntuu että ne jotka pelaavat tätä peliä todella paljon, ovat niin suuressa etulyöntiasemassa että ei heitä vastaan ole juuri mahdollisuuksia. Muutenkin tuntuu että Gwent ei ole yhtä tasapainotettu, sillä voit saada vastaasi pelaajia jotka ovat pelissä niin paljon kokeneempia. Tämän lisäksi tämä rankin jatkuva nollautuminen ei kannusta samanlaiseen pelaamiseen kuin ennen. Betan aikana ehdin helposti pelata tätä peliä useita satoja tunteja, nyt vauhti tulee hidastumaan merkittävästi, ehkä jossakin kohtaa se sitten taas vähän kiihtyy.

Aika on kuitenkin se mikä tekee kaikesta niin hankalaa. Ensin tulee Red Dead Redemption 2 joka vie kaiken ajan Gwentistä, kun sitä taas viitsisi pelata ja sitten tulee Spyro Reignited Trilogy joka puolestaan vie kaiken ajan RDR2:lta. Sitten olisi myös runsaasti PS plus pelejä. Kyllä Gwent saa vielä aikaa. Hyvä puoli nimittäin on siinä, että yksi erä ei kauaa vie, riippuen tietenkin siitä miten vastustaja pelaa.


Yhteenveto

 

Gwent on hyvä paketti, varsinkin koska se on ilmaispeli. Tekemistä on kiitettävästi ja vaihtelua riittää. Se vaatii paljon aikaa ja on aika vaikea peli oppia. Sen oppiminen vie myös paljon aikaa ja mitenkään helpoksi vastustajat eivät sitä tee. Voit olla suht vasta-alkaja ja saat vastaasi jonkun joka on pelannut peliä paljon enemmän kuin sinä.

Kaikille Witcher sarjan faneille tämä on kuitenkin loistava peli. Siihen voi upottaa tunteja aikaa kerralla, tai sitten pelata sitä 15 minuuttia ja palata sen pariin sitten taas joskus. Saavutukset asettavat tiettyjä tavoitteita ja päämääriä jos muuta tekemistä ei keksi. Ulkoinen olemus ja grafiikka on todella upea ja vaikka valitsisin betan tämän sijaan ainakin vielä nyt, niin kyllä tämä on niitä parhaita korttipelejä mitä voi ilmaiseksi pelata.

 

+ Paljon pelattavaa

+ Kehittyy kokoajan

+ Todella hienon näköinen

+ Mahtava idea

+ Witcher tunnelma

 

- Tuntuu vieläkin keskeneräiseltä

- Vaatii paljon opettelu

- Epäreilu vastustajavalinta

- Vaikea

- Liian erilainen betaan verrattuna

 

Arvosana: 7,5

 

Erityinen