Kyllä niitä vaikeita taisteluita aina löytyy, joistakin peleistä todella paljon ja joistakin taas vain yksi. Loppuviimeksi se on todella makuasia, sillä jotkut taistelut voivat monista tuntua todella helpoilta ja päinvastoin.

 

 

 

Kertausta kokonaisuudesta:

 

Vaikeustaso on hankala asia todella selittää. Tässä arviossa ei merkitse vain se että kuinka monta kertaa piti yrittää jotta voitti. Tässä hieman selvennystä siihen että mitkä asiat vaikuttavat.

a) Kuinka vaikea vihollinen on pelin yleiseen tasoon nähden

b) Kuinka hyvin vaikeus edustaa hahmoa itseään

c) Onko vaikeus tehty oikein? Ilman pelkkiä halpamaisia temppuja jne.

 

Yksi per peli

- Joissakin peleissä valtaosa vihollisista on todella haastavia joten vain kovin voi nousta listalle.

 

Vain ne jotka olen itse voittanut

- Tarkoittaa sitä että minun on itse täytynyt ottaa haaste vastaan ja panostaa taisteluun. Niin paljon, että olen voittanut sen.

 

Yksi voi esiintyä vain kerran

- Tietyt viholliset voivat esiintyä useissa peleissä. he voivat esiintyä listalla vain kerran.

 

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Charon - Hades

Ehdottomasti pelin haastavimpiin kuuluva yhteenotto ja aivan eri luokkaa kuin valtaosa muista pelin haasteista.

 

Elizebeth - Ninja Gaiden Sigma 2

Loppuviimeksi yllättävän hyvin tasapainoitettu, mutta kuten muutkin, hyvin haastava

 

Xion - Kingdom Hearts III: ReMind

Yllättävän haastava varsin nokkelilla ja omalaatuisilla tavoilla.

 

Marluxian - Kingdom Hearts II: Final Mix

Helposti niitä uniikeimpia organisaatiotaisteluita ja helposti yksi vaikeimmista.

 

Maleficent Dragon - Kingdom Hearts

Yksi peruspelin pahimpia haasteita ja täysin oikeista syistä.

 

Ultima Weapon - Final Fantasy VIII

Juurikin oikealla ja vieläpä vapaaehtoisella tavalla haastavaksi saatu.

 

Sephiroth - Final Fantasy VII Remake

Pakollisista pomovihollisista helposti se vaikein. Oikeilla tavoilla.

 
24. Defiled Watchdog of the Old Lords - Bloodborne

Tämä on juuri se pomovihollinen, joka oli suurin haaste Platina Trophyn edessä. Tästä samaisesta vihollisesta on ollut aiempikin variaatio, joten tuttu haaste ja yllättävän tasapainoitettu sellainen. Mutta tämä Defiled versio on vaikea pääasiassa ainoastaan siksi, että pelaaja ei kestä osumia nimeksikään ja tällä vihollisella on vieläpä haarniskoitu pää. Tämä on siinä ja siinä, että puhutaanko epäreilusta haasteesta, mutta vihollinen itsessään ei ole saanut isompia buusteja eikä ole taistelutyyliltään epäreilu, se on tyrmän muoto mikä tuo sen jatkuvan haasteen.


23. Valkog - Rogue Galaxy

Tämä on vaikea pääasiassa siksi, että viimeisessä vaiheessa on täysin omat sääntönsä. Sekään ei tosiaan helpota että eri vaiheet joutuu pelaamaan vain yhdellä hahmolla. Tämän taistelun isoin epäreiluus ja haastavuus tulee siitä, että Valkogin eri osat ovat aivan liian vahvoja ja monesti pitää vielä arpoa että miten hyökätä ja mihin kohtaan. Tietysti myös viimeisessä osassa on ne törkeimmät äkkikuolemat jotka vievät kokonaan alkuun. Monella tavalla tämä on siis väärillä tavoilla vaikea.


22. Atoq Navarro - Uncharted: Thief's End

Tästä tekee erittäin haastavan se miten pikkutarkkaa tämä taistelu on. Pitää olla todella tarkka ja todella nopea. Tämä korostuu varsinkin siinä aivan viimeisessä yhteenotossa jossa on pelkästään Navarro, ilman sotilaita. Tässä tulitaistelussa tuntuu että vaikeustaso on ehkä vähän turhankin kireälle vedetty, mutta tyylissä ja intensiivisyydessä se kyllä toimii, vaikka turhauttaakin aika helposti.


21. Bloodless - Bloodstained: Ritual of the Night

Valtaosa tämän pelin vihollisista tuntuu turhankin tiukalle vedetyiltä vaikeustasossaan ja Bloodless on tästä aika hyvä esimerkki sillä tällä vihollisella on todella monta todella ärsyttävän voimakasta hyökkäystä, minkä lisäksi Bloodless on yllättävän kestävä ottaen huomioon miltä näyttää. Helposti pelin ns. Ensimmäisen osuuden vaikein pomovihollinen, eikä täysin niistä oikeista syistä. Mutta tässä pelissä harva loppuviimeksi on.


20. Delver - Surge 2

Tämä on varsin viimeisen pomotaistelun tyyliseksi rakennettu pomovihollinen jossa kolme merkittävästi toisistaan erottuvaa taistelua. Iso ongelma on siinä, miten pelin taistelumekaniikka toimii, sillä se on tässä yhteenotossa todellakin pelaajalle epäedullinen. Tämä on niitä taisteluita jossa olisi hyvä olla kyvykäs torjunnoissa ja parryissa. Delver on lähinnä ärsyttäväksi tehty aivan liian pitkään jatkuva taistelu jossa parhaiten toimiva suhteellisen tylsät ja halpamaiset tekniikat pelaajan puolelta, mutta sitä tämä vihollinen kyllä kerjääkin.


19. Yunalesca - Final Fantasy X

Yllättävän monet tämän pelin pomovihollisista ovat joko tarpeettoman haastavia tai todella ärsyttäviä. Yunalesca on tässä tapauksessa ehkä se sopivin välimallin pomovihollinen sillä pirusti ärsyttäviä mekaniikkoja tässä taistelussa on, mutta mitään ei ole vedetty liikaa yli. Tämän lisäksi Yunalesca on helposti se vaikein, pääasiassa siksi, että taistelu on kolmiosainen ja joka kerta säännöt muuttuvat vaikeammiksi.


18. Mysterious Figure - Kingdom Hearts: Birth By Sleep Final Mix

Birth By Sleepin kovin vihollinen on Final Mixin Mysterious Figure on vaikeista vaikein. Tämä vihollinen on kahta asiaa yhtä aikaa. Nopea ja voimakas muutamalla laaja-alaisella hyökkäyksellä. Hyvin rakennettu pakka on avainasemassa tämän taistelun kannalta koska tämä taistelu pakottaa tekemään montaa asiaa yhtä aikaa. Tietyt hyökkäykset tehoavat kyllä hyvin, mutta varomaton liike voi johtaa nopeasti siihen että vihollinen voi parilla iskulla lopettaa taistelun.


17. Spirit Doku - Ninja Gaiden Sigma

Ei pelkkä uusi versio Doku taistelusta, vaan täysin omanlaisensa yhteenotto jossa haaste on erittäin hyvin rytmitetty, täysin samalla tavalla kuin Doku taistelussa, vaikka tämä henkiversio taisteleekin omalla tavallaan. Tämä on niitä taisteluita joka olisi voinut olla omalla paikallaan aivan lopussa, mutta toimii joka tapauksessa erinomaisena jatkona Doku taistelulle jonka tosin olisi pitänyt olla se viimeinen taistelu.


16. Slave Knight Gael - Dark Souls 3

Yksi näitä pomotaisteluita jossa haastetta tuo vihollisen nopeus, voimakkuus ja yllättävän iso määrä erilaisia taktiikoita joita se voi käyttää hyväkseen. Tässä yhteenottossa haaste on pitkälti siinä, että tietää mitä kaikkea voi saada niskaansa ja osaa reagoida sen mukaan. Gaelin tapauksessa haaste ei tule epäreilusta määrästä hyökkäyksiä, sillä vihollinen toimii taktiikka kerrallaan eikä ole elinvoimaltaankaan ylimitoitettu ja elinvoimapalkkejakin on yksi. Tälläisenään kyseessä on varsin reiluhko lopputaistelu DLC:ssä.


15. Great Grey Wolf Sif - Dark Souls

Dark Souls pelissä ja sarjassa aika monet pomoviholliset tuntuvat halpamaisilta, mutta Sif on kaikkea muuta. Omien kokemuksieni mukaan, tämä oli ensimmäisellä pelikerralla yksi pahimpia. Sif ei omaa naurettavaa määrää erilaisia temppuja on nopeutensa ansiosta varsin paha haaste. Mutta tämä on ehkä paras esimerkki koko pelisarjassa sellaisesta pomovihollisesta jossa haaste on tehty täysin oikein ilman yhtäkään halpamaista temppua ja se jos jokin hyvä merkki hyvin tehdystä haasteesta, jollaisia ei usein näe tälläisissä peleissä.


14. Phantom - Kingdom Hearts

Erilainen kuin monet muut pomoviholliset sarjassa ja omalla tavallaan, erittäin vaikea. Haaste perustuu siihen, että tässä taistelussa ei ole aikaa arpoa, vaan pitää toimia hyvin nopeasti. Phantom ei tee paljoakaan vahinkoa eikä kestä mitenkään ylimitoitettua määrää rankaisuakaan, mutta se liikkuu nopeasti ja on heikko varsin tarkoille taikavoimille. Lisäksi, tässä taistelussa kello tikittää kokoajan ja mitä pidempään taistelu jatkuu, sitä vaikeammaksi se voi muuttua.


13. Creator - Final Fantasy IV: After Years

Helposti se pomovihollinen, joka on hyvin haastava, jos ryhmää ei ole kunnolla kehitetty. Miltein kaikki muut pelin viholliset tuntuvat tämän rinnalla yllättävän hinteliltä, sillä Creator tekee todella massiivista vahinkoa ja haaste nousee yllättävänkin nopeasti eri vaiheiden välillä. Siitäkin huolimatta, meno ei missään kohtaa tunnu halpamaiselta tai epäreilulta vaan tämä on yksi parhaiten tehtyjä ja parhaiten tasapainoitettuja yhteenottoja koko Final Fantasy sarjassa.


12. Marauder - Doom: Eternal

Ensimmäinen yhteenotto tätä demonia vastaan on selvä pomotaistelu ja Marauder on ylivoimaisesti vaikein demoni mitä koko pelissä tulee missään kohtaa vastaan. Vaikka Maraudereja tulee myös normaalien vihollisten tapaan, niin helpommaksi tätä ei muutu vaan tuntuu juurikin sellaiselta, joka erinomaisesta hyväksi käyttää pelaajan ominaisuuksia. Marauder torjuu osumia, käyttää kaksipiippuista haulikkoa ja kirvestä, mikä tekee tästä varsin haastavan vastuksen, tuntuvasti muihin demoneihin verrattuna.


11. Rachnoss the Host - Victor Vran

Tämä on niitä yhteenottoja joka on varsinkin yksinpelinä varsin kova pala ilman kunnon varustusta. Tämä hämähäkkiemo nimittäin usuttaa valtavan lauman jälkeläisiään pelaajan kimppuun samalla kun itsekin hyökkää. Tässä taistelussa voi hyvin herkästi jäädä vihollismassan jalkoihin, mutta se on osa pelihahmoa, mikä sopii kuvioon varsin hyvin. Taistelu voi tuntua epäreilulta, mutta siinä ei päädytä epäreiluihin kikkoihin, toisin kun tämänkaltaisten pelien pomotaisteluissa aika helposti sorrutaan.


10. Rafe Adler - Uncharted 4: Thief's End

Tämä on siinä mielessä todella jännä pomotaistelu, että siinä on aivan omat mekaniikat ja se tekee siitä niin haastavan. Samalla aikaa mekaniikat on aika helppo oppia, mutta varsinkin vähänkin korkeammalla vaikeustasolla, virhemarginaali on hyvin pieni. Miekkailu Naten ja Rafen välillä on enemmän kuin upeaa katsottavaa ja haastavaa lähinnä siksi koska siitä ei ole pelissä juuri aiempaa kokemusta, mutta taistelun rytmitys on sen verran hyvä, että tämä mekaniikan ehtii kyllä oppia ennenkuin se alkaa todella haastaa pelaajaa.


9. Volf - Ninja Gaiden Sigma 2

Ehkä se kaikkein tasapainoisin taistelu kaikista pelin pomovihollisista. Volf ei ole raivostuttavalla tavalla vaikea. Tämä taistelu on todella hyvin rakennettu ja rytmitetty sillä kärsivällisyydellä ja hyvällä ajoituksella tässä taistelussa pärjää yllättävän hyvin. Erilaisia hyökkäyksiä on sopivasti ja vihollisen aggressiivisuus taktisuus sopivat hyvin yhteen, korostaen sitä miten omanlaisensa taistelu on muiden pomovihollisten joukossa. Taistelu ei tunnu missään kohtaa epäreilulta, mikä on monesti tälläisissä peleissä varsin harvinaista.


8. Dracula - Castlevania: Symphony of the Night

Tämä on yksi niitä taisteluita joka olisi saanut olla paljon vaikeampikin, tosin, aika moni muukin taistelu tässä pelissä olisi saanut olla vaikeampi ja monipuolisempi. Tällä Draculalla on vain yksi muoto ja taistelu on muutenkin hyvin erilainen niistä perinteisistä ja näyttävistä Dracula taisteluista, mutta helppo tämä ei silti pelin mittapuulla ole, sillä parannusjuomat kuluvat ja ilman kunnollisia varusteita ja aseita tässä taistelussa saa hyvin helposti isän kädestä, sillä Dracula tekee paljon vahinkoa, kestää vahinkoa itse juurikin sillä tavalla miten viimeisen pomovihollisen kuuluukin.


7. Sephiroth - Final Fantasy VII

Useamman yhteenoton taistelun vaikein osuus, mutta FF loppupomoksi parilla tavalla yllättävän helpolla päästävä. Suurin haastavuus kokonaisuudessa on ehdottomasti Safer Sephiroth vaihe, jossa ovat läsnä ne ehdottomasti pahimmat temput. Super Nova on ilman megalixiria helposti hyvin haastava korjata ja muutava satunnainen temppu pudottaa äkkiä porukan kriittiselle tasolle. Ehdottomasti yksi niitä taisteluita jossa olisi hyvä olla useita tehokkaita temppuja ja runsaasti resurresseja jäljellä. Tästä tosin jää se lopullinen viimeistely puuttumaan, mihin vähän myös pedataankin.


6. Leon, Cloud, Tifa & Yuffie - Kingdom Hearts II

Tismalleen oikealla tavalla haastavaksi tehty ryhmätaistelu. Leon on passiivinen, mutta varsin voimakas, Cloud on aggressiivinen ja erittäin nopea, Tifa on aggressiivinen ja hyvin kestävä kun taas Yuffie on passiivinen kaukotaistelija. Yhdessä tämä porukka tukee erittäin hyvin toisiaan ja tämä on ehdottomasti yksi pelin hauskimpia taisteluita johon toimii hyvin monta erilaista taktiikkaa. Ehdottomasti yksi nerokkaimpia ryhmätaisteluita jossa ykköspelin tuplataisteluista on todellakin pantu paremmaksi ja vielä täysin oikeilla tavoilla.


5. Bahamuth - Final Fantasy VII Remake

Ylivoimaisesti vaikein summon olento voittaa koko pelissä. Bahamuth voisi tavallaan olla vieläkin vaikeampi, mutta huomioiden pelin yleisen tason ja pomovihollisten voimakkuuden, niin tämä on ehdottomasti yksi pelin suurimpia haasteita ja ansaitusti. Bahamuth on kestävä, erittäin voimakas ja tekee todella paljon vahinkoa, kyeten pyyhkimään koko ryhmällä lattiaa, puhumattakaan Mega Flaresta, joka on suora Game Over. Tavallaan tuntuu että tämän taistelun kohdalla pelissä on vähän himmailtu, mutta siitäkin huolimatta tämä on yksi parhaiten tehtyjä Bahamuth pomotaisteluita koskaan.


4. Essej - Control

Ylivoimaisesti vaikein pomovihollinen koko pelissä ja kehittämättömälle hahmolle mahdottomalta tuntuva taistelu. Essej taistelee täysin samoilla taidoilla kuin Jesse ja rytmittää niitä todella hyvin, muuttuen joka intervalli merkittävästi vaikeammaksi. Tämä on sellainen taistelu jossa tuntuu että todella hyvin kehitetty hahmo auttaa todella paljon, vaikka myös taktiikalla on myös väliä ja nopeilla hoksottimilla.


3. Ultimecia & Griever - Final Fantasy VIII

Kaikista Final Fantasy pelien viimeisistä pomotaisteluista, tämä on se kaikista parhaiten tasapainoitettu. Ei missään nimessä liian helppo vaan juurikin oikeilla tavoilla haastavaksi tehty. Ensimmäinen vaihe Ultimeciaa vastaan on pelkkää lämmittelyä kun taas Griever yksinään on yllättävän kova haaste. Näiden kahden fuusio on taas yllättävän helppo kun taas True Ultimecia muoto on todella hyvin tasapainoitettu, Hell's Judgement on todellinen viimeisen lopparin hyökkäys ja tämä on erinomainen päätös tälle pomotaistelulle. Ehdottomasti se parhaiten tasapainoittu FF loppuhuipennus jossa ihan kaikki temput eivät ole viimeisessä vaiheessa.


2. Xemnas - Kingdom Hearts III: ReMind

Ilman merkittävästi kehitettyä hahmoa ja hyviä varusteita, tämä on niitä taisteluita, joka tuntuu täysin mahdottomalta. Xemnas on ei ole yltiövaikeaksi tehty, kuten muutaman muun kanssa tuntuu, sillä monella tavalla tämä on varsin hyvin tasapainoitettu taistelussa pitää olla taktiikkaa ja kärsivällisyyttä mukana, puhumattakaan nopeista hoksottimista sillä tämä vihollinen voi hyvin nopeasti tehdä hyvin paljon vahinkoa ja vielä hyvin monilla tavoilla. Joka tapauksessa, tämä on se parhaiten tehty taistelu.


1. Extreme Hades - Hades

Hades, kun Extreme Measures on käytössä. Tämä versio jo ennestään vaikeasta hahmosta on kaukana vitsistä. Siis Hades ilman erillistä lisähaastetta on helposti pelin suurin haaste, mutta kun kirjoittaa sopimukset jossa annetaan Hadesille lisää potkua, niin siinä taistelussa ovat vitsit oitis loppu. Tämä versio on todella tuhovoimainen, voi kutsua Cerberusin avukseen ja tekee niin paljon vahinkoa niin monilla tavoilla, että tässä taistelussa tuntee jatkuvasti olevansa todella liemässä ja ilman todella kattavaa määrää siunauksia sekä tuttua ja hyvin kehitettyä asetta, tämä on juurikin sellainen taistelu joka tuntuu täysin mahdottomalta, mikä on pitkälti se ideakin. Vaikeiden pomovihollisten joukossa, Hades, on ehdottomasti mainitsemisen arvoinen.