Pelimaailmassa jokainen peli pyrkii kasvamaan pelisarjaksi. Tietyt pelisarjat ovat varsin pitkäikäisiä ja osan voisi jo antaa päättyä. Jotkut pelisarjat taas ovat sellaisia, että niiden jatkoa odottaa aina yhtä innokkaasti.

 

 

 

Nyt kun listataan parhaat pelisarjat, ja mahdollisesti eritellään sieltä joukosta se paras, niin on syytä ensiksi korostaa että mitä tarkoitetaan sarjalla:

Pelisarja pitää sisällään enemmän kuin yhden pelin joka on samaa genreä aiemman pelin kanssa. Itse lasken mukaan myös ne pelisarjat joista on toistaiseksi ilmestynyt vain yksi peli, mutta seuraava on jo tulossa.

Korostetaan kuitenkin sitä että pelisarjassa pelien on oltava samanhenkisiä. Star Warsin maailmaan sijoittuu paljon ja Batmanista on tehty myös useita pelejä.

On myös hyvä korostaa että pelit koostuvat useasta asiasta. On olemassa tarina joka kertoo mitä peleissä oikeasti tapahtuu, sitten on tunnelma joka rakentuu niin pelin tyyliin kuin pelimaailmaan ja sen mytologiaan. Sitten on tietenkin pelattavuus joka on erityisen tärkeä asia. Sanotaan että jos pelissä on erittäin hyvä maailma ja mytologia, esimerkiksi fantasiatunnelma on parasta laatua vain jos se pitää sisällään niin lohikäärmeet kuin ihmissudetkin. Tyyli taas on huippulaatua jos se osaa yhdistellä asioita, kuten miekat ja tuliaseet samassa maailmassa.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Jak & Daxter

- Naughty Dogin erittäin hauska pelisarja. Ei yhtä hyvä kuin pari listalla olevaa, mutta ansaitsee tulla huomioiduksi, sillä mukana on Daxter.

 

BloodRayne

- Pitää sisällään yhden kovimmista naispuolisista pelihahmoista. Tyylikäs, tunnelmallinen ja näyttävä toimintapelisarja. Verinen ja vauhdikas.

 

Dishonored

- Steampunk henkinen tunnelma tekee tästä pelistä todella hyvän. Vapaus kentissä ja tarinassa on myös vahvasti läsnä ja yliluonnollisuus tuo kivan lisävivahteen.

 

Worms

- 2D Wormsit tarjoavat sitä rentoa hupia ilman tarpeettomia paineita. Paljon vekkuleita aseita ja hyvää huumori sekä sitä kuuluisaa variaatiota.

 




24. Legend of Spyro

Spyron uusi tuleminen ei ole läheskään niin hyvä kuin ensimmäinen. Kyseessä on todella erilainen trilogia. Kyseessä on kuitenkin toiminnassa varsin hyvin tehty pelisarja, selvästi nuoremmille pelaajille. Se mikä kuitenkin varmistaa paikan tällä listalla on pelin loistava tarina ja hahmojoukko. Spyro, Cynder, Ingitus, Malefor... ovat loistavia, mestarillisesti tehtyjä lohikäärmeitä. Trilogian tunnelma on suurin syy siihen, miksi oikeasti pidän siitä, vaikka sarjassa onkin selviä heikkouksia.


23. Ratchet & Clank

Hauska toimintapeli sarja ja suurin kiitos kuuluu Ratchetille jonka roolissa James Arnold Taylor on tehnyt loistavaa työtä peli pelin jälkeen. Tämän sarjan suurin ongelma on se toistoa, mutta sarjan parhaat pelit Ratchet & Clank 3 ja Ratchet & Clank: Crack in Time ovat loistavia kokonaisuuksia, täynnä todella mielikuvituksekkaita aseita ja paljon erinomaisesti kirjoitettua huumoria.


22. Max Payne

Suomalaisen Remedy luoma loistava kaksiosainen pelisarja (Remedy ei ollut mukana kolmosessa joten sitä ei lasketa). Ensimmäinen peli on tunnelmallinen ja todella hyvin tehty toimintapeli jossa oli taustalla todella hyvin tehty tarinakin. Toisessa pelissä tarinasta tuli monta kertaa parempi ja syvempi. Toiminta pysyi saman, vähän hiotumpana versiona jossa bullet timea hyödyntäen taistellaan rikollisia vastaan vahvassa noir tunnelmaisessa maailmassa.


21. Crash Bandicoot

Naughty Dogin ensimmäinen huippusarja. Ensimmäinen trilogia ja CTR ovat sarjan parhaat. Crash Bandicoot: Warped on todellinen sarjan kruunu, vaikka CTR onkin paras rallipeli koskaan. Sarja yhdistää haastavan pelattavuuden loistavaan huumoriin ja hyvin tehtyihin hauskoihin hahmoihin.


20. Darksiders

Pelisarja joka on niin hyvä, koska se ottaa uudenlaisen otteen maailmanlopusta ja ilmestyskirjan ratsastajista. Ensimmäinen peli oli todella hyvä kokonaisuus. Toinen ei ollut ihan niin hyvä, koska piti sisällään liikaa dungeon crawlaamista. Mutta Sota ja Kuolema ovat olleet todella hyvin tehdyt hahmot. Kolmannessa pelissä vuorossa on Strife (puute vai tauti?)


19. Mass Effect

Scifi tunnelmaltaan todella vahva peli joka onnistuu tarjoamaan tarinallaan todella paljon. Mukaan tulee monta hahmoja joihin kiintyy ja jotka todellakin ovat toinen toistaan parempia. Tarinallisesti peli ei ole ihan niin vahva kuin Dragon Age, mutta loistava toiminta täydentää tarinallisesti vahvaa pelisarjaa.


18. Teenage Mutant Ninja Turtles

Turtleseista on voisi sanoa olevan parikin sarjaa, itse korostan kuitenkin tätä 2000-luvun sarjaa jonka huippukohtana TMNT2: Battle Nexus, paras turtles peli koskaan.

Näissä peleissä pääosassa on yksi omia suosikkisarjojani. Turtles pitää sisällään todella hyvän ja yksinkertaisen pelattavuuden. Hahmojoukko hyvissä ja pahoissa on aivan loistava ja nämä pelit ovat aikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta todella mielekkäitä pelata.


17. Soul Calibur

Taistelupelien ylivaltias. Valtava määrä todella mielikuvituksekkaita pelattavia taistelijoita ja todella hyvin kirjoittettuja taustatarinoitakin. Hahmojen erot tekevät tästä pelistä todella monipuolisen ja pelattavuudessa hahmot todella eroavat toisistaan. Hahmojen masterointi on haastavaa ja vaatii aikaa, mutta tässä pelissä se palkitsee.


16. Buzz!

Pakko myöntää että näissä peleissä on todellakin sitä jotakin. Tarkoitan nyt enemmänkin näitä party pelejä (Buzz Junior): Monsterit, Dinot, Robot ja Apinat joissa kilpaillaan muita pelaajia vastaan satunnaisissa minipeleissä. Myös tietovisa Buzzit ovat hauskoja, mutta näihin mähinäpeleihin liittyy paljon hyviä muistoja.


15. Red Dead

Western teema on syy miksi tämä on näin korkealla ollakseen Rockstarin peli. Tarina tuhoaa parhaan Rockstarin luoman hahmon, mutta kun aletaan katsoa pelin maailmaa, pelattavuutta ja oikeaa cowboy henkeä, niin kyllä tässä on loistava pelisarja, jonka toinen osa on tulossa. Tähän sarjaan kuuluu myös aikoinaan PS2:lle ilmestynyt Red Dead Revolver joka oli ihan toimiva toimintapeli.

Tunnelma merkitsee paljon ja kun se tunnelma on vahva, niin peli kestää. Toiminta on todella onnistunutta ja parantaa kokonaisuutta entisestään.


14. Ninja Gaiden

Sigma nimellä pleikkarilla kulkevassa osassa tämä sarja pääsee oikeasti huipulle, itse en niinkään NES peleistä välitä tämän sarjan kohdalla. Ninja Gaiden todellakin antaa pelata ninjalla ja kun kyseessä on Ryu Hayabusa, niin se tarkoittaa että kyseessä on mestari. Ninja Gaiden Sigma saattaa hyvinkin olla vaikein peli minkä olen läpäissyt. Ninja Gaiden Sigma 2 on kuitenkin paljon parempi, monellakin tapaa.

Itse en pidä sarjasta sen vaikeuden takia, se on itseasiassa miinus. Mutta tässä sarjassa on sitä oikeaa ninja tunnelmaa ja todella hyvin tehtyä, vauhdikasta ja haastavaa toimintaa.


13. Last of Us

Nauhgty Dogin uusin mestariteos joka on saamassa toisen osansa tulevaisuudessa.

Tarinallisessa mielessä Viimeiset meistä on koskettava, vahva, tunteikas, tunnelmallinen ja hauska kokonaisuus joka nojaa vahvasti sen kahteen päätähteen, Joeliin ja Ellieen joista jälkimmäinen on yksi parhaita pelihahmoja koskaan.

Pelattavuudessa peli osaa jaksottaa kaikkea loistavasti. Välillä taistellaan, välillä vain tutkitaan. Hyvä ohjattavuus tekee molemmista osista todella mieluisia.


12. Resident Evil

Kun puhutaan tarinasta, niin koko sarja on huipputasoa. Albert Wesker, Leon Kennedy, Chris Redfield, Claire Redfield, Ada Wong... kaikki loistavia pelihahmoja. Sitten kun puhutaan pelattavuudesta ja vielä paremmin, toiminnasta niin 4-6 ovat ne, mitkä nostavat tämän pelisarjan näinkin ylös. Itse en ole juuri muita pelannut, vaikka tarinat ja hahmot ovatkin hyviä. Minulle RE on toiminnallisena sarjana mieleinen.

Mercenaries minipeli on yksi parhaita minipelejä koskaan ja täytyy sanoa että osa tästä loistavuudesta, johtuu siitä pelien taustalla olevasta tarinasta, jota on täydennetty myös elokuvilla.


11. Castlevania

Tämä sarja on tunnelmaltaan ja tyyliltään erittäin vahva. Kunnianosoitus hirviöelokuville ja kauhutarinoille. Omanlaisella otteellaan etenevä pelisarja pitää sisällään myös varsin hyviä tarinoita, mutta suurin syy miksi olen nostanut tämän näinkin korkealle, johtuu yhdestä, legendaarisesta pelistä, oikeasti mestariteoksesta: Yön Sinfoniasta.

Symphny of the Night tuo pelattavaksi hahmoksi uskomattoman hyvän Alucardin ja pelattavuus on senkin huipputasoa. Tähän kun yhdistetään todella hyvin tehty linna ja toinen toistaan parempi pomovihollisia, pomovihollisvalikoima on pelimaailman parhaita.


10. Dragon Age

Fantasiapelisarja joka ensimmäisen pelinsä aikana onnistui luomaan loistavan maailman, erinomaisen mytologian, uskomattoman hyvät puitteet kokonaiselle sarjalle. Taistelu olisi kaivannut paljon kehitystä ja päähenkilö ääninäyttelyn. Toinen peli oli melkoinen pettymys, mutta toiminnassa askel oikeaan suuntaan. Inquisition oli jälleen askel oikeaan suuntaan, mutta sisälsi aika paljon itseään toistavaa materiaalia.

Lohikäärme aika on pelisarja jossa tarina, hahmot ja mytologia ovat erittäin hyviä, mestarillisesti tehtyjä parhaimmillaan, mytologia on yksi voimakkaimpia pelimaailmassa. Toiminta on tosin aika kova miinus sillä se ei saavuta samaa tasoa.


9. Devil May Cry

Pelisarja jossa on yksi kaikkien aikojen tyylikkäimpiä, cooleimpia ja kovimpia pelihahmoja, Dante. Miekan ja pistoolin yhdistäminen, demonivoimat, timanttinen toiminta ja varsin hyvä tarinakokonaisuus tekevät tästä sarjasta toiminnallisten pelien tähden. Ensimmäinen peli oli kokonaisuutena esimerkillinen, poikkeuksellisen hyvä. Kakkonen on hurja pettymys, eikä tarjonnut oikein mitään. Kolmonen tosin räjäytti taas pankin, nousten toiminnallisten pelien huipputasolle.

Tämän pelin valttikortteja on sen tyyli, tunnelma ja pelattavuus. Pelit ovat haastavia mutta todellakin sen haasteen arvoisia.


8. Witcher

Noituri sarja on melkoinen merkki siitä, miten pelisarjaa kehitetään oikein. Alusta asti läsnä on ollut vahvasti kehittyvä ja rikas tarina, todella aikuinen tunnelma ja voimakas fantasiatunnelma.

Ensimmäinen peli sisältää virheitä, mutta erinomaista tarinallista sisältöä. Toinen peli on kaksi kertaa parempi, ellei jopa toisessa potenssissa. Graafisesti vaikuttavampi, vielä aikuisempi ja vielä verisempi, tosin jatko-osa Wild Hunt lyö kaiken kolmanteen potenssiin. Tämä on legendaarinen peli, PS4:n parhaimmisto. Yksi parhaita pelejä koskaan.

Suurin osa sarjan loistosta kiteytyy viimeiseen osaan joka tekee niin monet asiat oikein. Se on merkki siitä, että huolellisuudelle, kärsivällisyydellä ja taidolla, voidaan luoda mestariteoksia, vaikka sarjan alku ei olisikaan ollut kovin vahva.


7. Middle-Earth: Shadow

Itse olen suuri Sormusten herra fani ja tunsin tämän pelin todellakin omakseni heti. Talion on erinomaisesti tehty hahmo ja Troy Bakerin ääninäyttelemänä vielä parempi. Keskimaan mytologi on hyvin esillä ja mahdollistaa paljon. Nemesis systeemi on mestariteos mutta se mikä tekee tästä sarjasta niin hyvän, on sen taistelumekaniikka, suoraan Batman Arkham sarjasta. Taistelumekaniikka on oitis tuttu, mutta vielä parempi kuin Batmanissa. Tämä on niitä pelisarjoja joka todellakin vie mukanaan.

Vaikka tätä kirjoittaessani onkin ilmestynyt vain yksi peli, Shadow of War tulee taatusti olemaan erinomainen lisä tähän sarjaan.


6. Sly Cooper

Pelisarja kuin piirrosarja ja sarjakuva samassa paketissa. Grafiinen ulkoasu on loistava, hahmojoukko antropomorfisia eläimiä on esimerkillinen ja pelattavuus on osa osalta parempi ja parempi. Muutenkin tätä sarjaa kuvaa hyvin sellainen nouseva taso. Ensimmäinen peli oli erinomainen, toinen oli aivan omassa luokassaa, tehden kaiken niin paljon paremmin että tämä on vähintäänkin mestariteos. Kolmas peli teki kaiken kuin kakkonen, mutta korotti panoksi ja hioi pelattavuutta.

Sly Cooper sarja on Sucker Punchin magnum opus, täyttä laatua alusta loppuun, täynnä toinen toistaan parempia tehtäviä ja kenttiä.


5. Uncharted

Naughty Dogin mestariteoksia. Nathan Draken tarina neljän pelin (sekä parin sivupelin) muodossa. Pelisarja joka on peli peliltä muuttunut vain paremmaksi. Drake's Fortune oli hyvä peli, vaikkakin ajoittain heikommanlainen. Among Thieves oli kaksi kertaa parempi, etenkin toiminnallisessa näyttävyydessään. Drake's Deception oli tarinallisesti vahvempi kuin edeltäjänsä, mikä teki siitä hieman paremmin. Thief's End pitää sisällään kaikkien aiempien vahvuudet, ollen eeppinen lopetus tälle mestariteoksia sisältävälle sarjalle.

Uncharted osaa yhdistää toiminnan ja seikkailun loistavalla tarinalla jossa huumori kukkii, ja kauniisti kukkiikin.


4. Final Fantasy

Tässä sarjassa on ollut ylä ja alamäkiä vaikka kuinka. 4, 7 ja 8 ovat sarjan nouseva huippuva. Jokainen on toisistaan erilainen, mutta samalla niin samanlainen, todellinen huippupeli, mestariteos.

Mutta tässä sarjassa on myös niitä pohjakosketuksia ja nykyään, tätä sarjaa ei meinaa pelattavuudessaan enää tunnistaa Final Fantasyksi. Tunnelmassa ollaan vielä hyvissä korkeuksissa sillä fantasia on läsnä ja mukana on myös kosketus teknologiaa. FF sarja osaa todellakin yhdistellä asioita loistaviksi kokonaisuuksiksi. Minulle iso juttu tarinan lisäksi, on kuitenkin se vuoropohjainen taistelu, joka on nykyään poissa.

Syy miksi tämä on kaikista heikkouksistaan huolimatta näin korkealla, on se, että tässä pelisarjassa, mikä vain tuntuu olevan mahdollista tyylissä, mytologiassa, tunnelmassa, tarinassa ja vähän kaikessa muussakin.


3. Spyro the Dragon

Ykköspleikkarin klassinen trilogia, ja se on trilogia sillä muut eivät saavuttaneet samaa laatujälkeä. Ensimmäinen Spyro oli loistava peli. Gateway to Glimmer teki kaiken paremmin ja isommin. Year of the Dragon taas, on PS1:n paras peli.

Violetin lohikäärmeen ohjaaminen värikkäissä, varsin laajoissa ja erinomaisesti tehdyissä maailmoissa oli erittäin helppoa ja miellyttävää. Spyron ohjattavuus toimii loistavasti ja kehittyy juuri oikeaan suuntaan peli peliltä. Tarinat ovat erinomaisesti tehtyjä, hauskoja, vauhdikkaita ja ikimuistoisia. Hahmovalikoima on loistava ja pelattavaa, vaihtelua ja keräiltävää riittää.


2. Batman: Arkham

Batman: Arkham sarjan ensimmäinen peli, Asylum, teki sarjasta suositun ja toinen peli, City, teki siitä mestariteoksen. Origins meni vähän sivuraiteelle mutta Knight palasi sinne minne sarja kuuluu, huipulle.

Batman on todellakin saanut arvoisensa pelisarjan. Tunnelma on synkkä ja viimeisen päälle erinomainen. Tässä sarjassa on paljon yksityikohtia ja niitä pieniä asioita. Laajat ja immersiiviset paikat ovat täynnä laatua ja tekemistä, unohtamatta valtavaa määrää mestarillisesti tehtyjä, tuttuja hahmoja. Se mikä todella saa tuntemaan itsensä Batmaniksi, on sarjan jo legendaarinen taistelumekaniikka. 


1. Kingdom Hearts

Valtakunta Sydämmet yhdistää Final Fantasyn ja Disneyn erinomaisella tavalla. Maailmat ja hahmot ovat tuttuja ja erittäin hyvin tehtyjä. Tämän lisäksi monet tarinat ovat tuttuja, mutta uudenlaisella otteella. Sarjassa on myös paljon omaakin, mukaanlukien varsin hyvä päätarina.

Tämän kaiken lisäksi pelattavuus on erinomainen ja kehittyy. Pelattavuus on hiottu osa osalta ja muutenkin pelit tuntuvat oikeasti kehittyvän, tarinan kanssa. Kingdom Hearts on sellainen sarja johon voi olla hankala päästä mukaan, jos alku ei ole tuttu. Dark Seeker saagan päättävää peliä odotellessa voidaan helposti sanoa että Kingdom Hearts todellakin on parhaita pelisarjoja koskaan.