Ajoittain pelit onnistuvat tapahtumissaan yllättämään ja satunanisesti jopa hyvällä tavalla. Mitä suurempi yllätys ja mitä suurempi vaikutus, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se todellakin jää mieleen.

 

 

 

Kyseessä voi olla yllätys jonka jälkeen tulee ajatus tai jopa lause omg tai wtf.

Kyseessä voi olla yllätys joka pistää hiljaiseksi, joskus pitkäksikin aikaa.

Sillä ei ole ole väliä että onko yllätys negatiivinen tai positiivinen, nyt on tarkoitus poimi niin kaikkein shokeeraavimmat yllätykset mitä pelit ovat onnistuneet tarjoamaan. 

Yksi per peli, mutta pelisarjasta saa tulla useampikin.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Jennyn kuolema - Darkness

- Yksi niitä hahmoja joihin ehtii jopa hieman kiintyä. Sitten, yhdessä riipivässä hetkessä, hänet otetaan pois.

 

Rourke elää - Call of Duty: Ghosts

- Typeränä käänteenä, pelin päättymisen jälkeen, tämä hahmo tuodaan vielä takaisin.

 

Rodrik tai Asher - Game of Thrones

- Juuri ennen viimeistä osaa, pakotetaan tappamaan toinen kahdesta tärkeästä pelihahmosta.

 
24. Jake Müller on Albert Weskerin poika - Resident Evil 6

Tämä on sellainen asia joka voi tulla esille monella tapaa ja riippuen siitä miten se tulee ja mikä on tausta tämän pelisarjan kanssa, voi tämä olla varsin iso juttu. Itselleni se tuli melko isona yllätyksenä, Leonin kampanjan kautta. Se oli todella hyvä yllätys ja se miten se tuli esille, oli aivan yllättäen. Vaikka samanlaista ideaa olisi vähän makustellut, niin silti.


23. Solas on Dreadwolf - Dragon Age: Inquisition

Niinkin särmätön hahmo kuin Solas on hyvin voimakas olento ja mahdollinen pääpahis Dragon Age 4:ssä. Tämä on varsin hyvin kätketty asia ja vielä sitäkin isompana yllätyksenä kun en järin paljoa Solasiin keskittynyt.


22. Vladmir Lem on pääpaha - Max Payne 2: Fall of Max Payne

Max Payne on täynnä todellisia yllätyksiä. Wodenin rooli, Monan rooli, Wintersonin rooli, mutta Vladimir Lemin rooli on se mikä onnistui tekemään kovimman yllätyksen. Se oli tehty todella oikein ja järkevästi. Se tulee arvaamatta ja aivan äkkiseltään. Sen jälkeen kaikki on mahdollista, samalla aikaa kun kaikki menee sekaisin.


21. Tuttu kasvo tulee kuvioihin - Witcher 3: Wild Hunt: Hearts of Stone

Witcher 3:n ilmestyessä on ehtinyt pelata jo niin montaa peliä ja lukea monta Noituri kirjaa, että niitä yllätyksiä ei tule ihan samaa tahtia kuin vuosia aiemmin pelien suhteen. Kirjoissa suurin yllätys koskaan, oli Villentretenmerthin esiin tulo eikä peleissä ole vielä tullut vastaavaa suurta yllätystä. Kyllähän Whisperin Hillock nyt esimerkiksi piti sisällään yllättäviä puolia mutta Vesemirin kohtaloa osasin odottaa alusti asti. Ehkä isoin yllätys oli tuttu kasvo ensimmäisen isomman lisäsisällön tarinassa, Shani.


20. Kor on Metallipäiden johtaja - Jak II: Renegade

Naughty Dog on yllättävien juonenkäänteiden mestari ja tässä on hyvä esimerkki siitä. Metallipäiden johtaja on ollut ensimmäisiä vastaatulevia naamoja, kokoajan ja on vielä onnistunut varsin hyvin piilottamaan todellisen itsensä. Omanlaisensa yllätys on myös se että yhdessä hetkessä hän tappaa Praxisin, sen hahmon jonka oletti pitkään olevan se, jota vastaan viimeinen taistelu tullaan käymään.


19. Vicky Vale on pääroisto - Batman: Telltale series

Kyllähän siinä teorioita tuli kehiteltyä ja Vicky Vale oli yksi ehdokas mutta että ihan pääroisto eikä pelkkä liittolainen tuli kyllä yllätyksenä, joka ei kuitenkaan johtanut mihinkään järin hyvään. Mutta yllättävä käänne kaikesta huolimatta.


18. Fayen tausta - Binary Domain

Se että menetät Cainin ei ollut järin suuri yllätys koska tämä loistohahmo on täysi kone. Mutta se mitä Fayen taustasta paljastuu tulee paljon isompana uutisena ja lyö ällikällä siitäkin syystä että samalla paljastuu aika isoja asioita siitä, miten pitkälle asiat ovat oikeasti edenneet.


17. Xehanorth on Terran mielessä - Kingdom Hearts: Birth By Sleep

Darth Vader efekti, sitä olen käyttänyt siitä eteenpäin kun Terra sanoi nimekseen: Xehanorth, tämän pelin lopussa. Se hetki laittoi kaiken aivan uuteen uskoon ja monimutkaista jo valmiiksi monimutkaista tarinaa entisestään. Tämä on juurikin niitä hetkiä jotka jäävät helposti mieleen, etenkin kun ne tulevat aivan puskan takaa, vaikka merkkejä olisi ollut vaikka kuinka.


16. Se on kaikki pääsi sisällä - Spec Ops: The Line

Tämä on sellainen peli joka hyvin pitkälti tuntuu aivan normaalilta ammuskelupeliltä. Vähän päätöksiäkin siinä joutuu tekemään, mutta se miten kaikki lopulta päättyy onkin sitten paljon yllättävämpi juttu. Tämä on niitä hetkiä jotka muuttavat peliä aivan täysin. Kaikki mitä on tapahtunut on ollut jotakin aivan muuta miltä se on koko matkan ajan näyttänyt.


15. Ignitus on seuraava Chronicler - Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Kun nämä mentor hahmot tuppaavat yleensä kupsahtamaan niin vaikka Ignitusin kuolema oli kova pala, niin ei se ihan täytenä yllätyksenä tullut. Paljon suurempi yllätys oli se kun hänestä tulikin sitten seuraava Kronikoitsija. Se oli erityisen hyvä yllätys, varsinkin kun se oli puoliksi sellainen jota ei aivan äkkiseltään osannut odottaa.


14. Aiden on Jodien kaksoisveli - Beyond: Two Souls

Aidenin suhteen itselläni oli monta ajatusta. Ehkä Jodien suojelusenkeli tai riivaaja. Mutta että veli? Se ei ollut kärkipäässä omien veikkausteni listalla, mutta todella onnistunut yllätys siitä saatiin aikaiseksi. Ei ehkä se paras mahdollinen käänne, mutta yllätys joka tapauksessa.


13. Sarahin kuolema - Last of Us

Tämä ei ole niin iso yllätys että se tapahtui, vaan enemmänkin miten ja missä se tapahtui. Ellie oli kaikissa promokuvissa sen muissa Joelin kanssa, joten kuka Sarah on. Sitä ei kuitenkaan osannut odottaa miten nopeasti ja järkyttävästi Sarah poistuu kuviosta. Se on hetki joka hiljentää ja yllättää yhtä aikaa ja asettaa oitis tiettyyn mielentilaan jatkon suhteen.


12. Precursors = Ottsels - Jak 3

Jak sanoi sen parhaiten: "Ou my god." ja Veigerin reaktio oli myös osuva. Nämä mahtavat olennut ovat oransseja jyrsijöitä. Siis mitä? Ei voi olla? Tässä on todellinen yllätys joka lyö jalat alta. Ja kaiken lisäksi, se tulee erään toisen varsin ison yllärin jälkeen. Syy miksi tämä päihittää Damosin ja Jakin linkin, on siinä, että tähän tiettyyn ajatusmalliin on totuttu viime pelistä asti ja tämä, muuttaa aivan kaiken.


11. Scott Shelby on Origamitappaja - Heavy Rain

Kaikista mahdollisista kandidaateista, Scott Shelby tuntui niiltä vähän vähemmän arveluttavilta. Muutenkin hänen kanssaan on tullut vastaan hetkiä jotka vihjaisivat jotakin aivan muuta. Sitten tulee iso paljastus, hän on tappaja. Siinä samalla kun miettii että miten  ja miksi, niin asiat alkavat käymään omalla tavallaan järkeen. Tietysti Ethanin kohdalla tehdät paikoittain selittämättömäksi jäävät vihjailut vähän hämärtävät kokonaisuutta.


10. Jokerin kuolema - Batman: Arkham City

Jokerin kuolema olisi voitu tehdä monella tavalla paljon paremminkin, koko loppuhuipennus olisi voitu tehdä paljon paremmin. Se ei kuitenkaan vähennä sitä yllätyksellisyyttä mikä seuraa, kun Jokeri todella kuolee. Ei mitään kepposta, vaan todellinen loppu. Siitä seuraavat hetket ovat todella hienosti tehtyjä, mutta itse kuolema tuli kyllä melkoisena yllätyksenä, varsinkin se, että millä tavalla se kaikki tapahtui.


9. Arvuuttaja kuolee - Batman: Enemy Within

Sanotaan että kun kyseessä on näin iso nimi kuin Arvuuttaja, niin sitä olettaa että hän on isossa roolissa pelissä. Sitten, hän kuoleekin ensimmäisen jakson lopussa. Siinä tulee todella vaitonaiseksi. Tässä sarjassa ei kukaan taidakaan olla turvassa. Lucius Foxin kuolema oli yllätys, mutta tämä oli vielä isompi, juurikin siksi, että Arvuuttaja oli pääpahismainen ja muutenkin todella hyvin tehty. Sitten, aivan yllättäen, hänet otetaankin kokonaan pois pelistä.


8. Jokeri - Batman: Arkham Knight

Jokerin kuolema Arkham Cityssä on yllätys itsessään, mutta se tapa jolla hahmo vielä tuodaan mukaan trilogian päätökseen, tuli todellisena yllätyksenä, jopa lievenä jump scare hetkenä. Se hetki kun Jokeri näyttää naamansa olisi todellinen yllätys. Sitä ei todella ajattellut että niin voisi käydä ja se tuli hetkessä jona keskittyminen oli ihan muualla. Tämän hetken kanssa ajoitus ja idea olivat enemmän kuin loistavat. Sanotaan heti että kyllähän sekin yllätti kovasti että Poison Ivy kuoli tai miten Ihmislepakko "esiteltiin" pelaajalle, mutta se miten Jokeri tulee äkkiarvaamatta mukaan leikkiin on paljon isompi juttu.


7. Sephiroth on ??? - Kingdom Hearts

Kyllähän niitä Final Fantasy hahmoja on tullut vastaan pelin aikana varsin paljon. Sitten tulee pari ??? ottelua joista toisessa vastaan tulee jäätitaani. Sitä sitten miettii että mitä seuraavaksi. Se on todella vaikuttava yllätys ja fantastinen hetki kun käy ilmi että toinen ??? on itse Sephiroth. Sitä ei ensimmäisen Kingdom Heartsin aikaan osannut todellakaan odottaa. Yksi parhaita lisäyksiä FF universumista.


6. Golbez on Cecilin veli - Final Fantasy IV

Tarinallisessa mielessä FF4 on yksi parhaita. Se pitää myös sisällään yhden yllättävimmistä juonenkäänteistä. Golbez on todella loistavasti tehty roistohahmo ja hänen kanssaan tulevaa yhteenottoa todella odottaa. Siksi se on pienoinen pettymys kun sitä ei todella missään vaiheessa tule. Mutta se paljastus, että Golbez on Cecilin veli, tulee aivan valtavana yllätyksenä. Siinä on todellakin sitä jotakin mikä iskee kovaa ja jää mieleen.


5. Iso Paha Susi - Wolf Among Us

Tämä on sellainen asia joka tapahtuu aivan äkkiarvaamatta. Suhteellisen tavalliselta tuntuva taistelu jossa pelaaja jää alakynteen muuttuu yhdessä hetkessä kun susi avaa silmänsä ja äkkiä paikalla seisoo valtava susi, todellinen iso paha susi. Tämän hetken massiivista voimaa on hankala todella kuvailla sillä itselleni tämä osui todella kovaa, juurikin siksi että se tapahtui yhdessä hetkessä.


4. Talion on Nazgul - Middle-Earth: Shadow of War

Sitä on pitkän aikaa kehitellyt erilaisia teorioita siitä, miten Talionin matka lopulta päättyy. Siinä on tiettyä pelivaraa, mutta silti tiettyjen asioiden täytyy tapahtua. Tätä isoa yllätystä pehmennetään eräällä erityisen massiivisella hetkellä, kun yksi sormusaave paljastuu Isilduriksi. Kun sitten Talion tuhoaa hänet ja Celebrimbor jättää Talionin kuolemaan, tekee todellinen sankari erityisen suuren uhrauksen ja pelastaakseen kaiken, hän uhraa ihmisyytensä ja hänestä tulee sormusaave. Yksi niistä, jotka ovat mukana kun Sormuksen Ritarit lähtevät matkaan.


3. John Marstonin kuolema - Red Dead Redemption

Vaikka kyseessä onkin ehkä se kaikkien aikojen surkein juonenkäänne, niin on pakko myöntää että se tuli täytenä yllätyksenä. Marston on helposti Rockstarin paras luomus, joten oli yllättävää, että he sillä tavalla, varsin heikolla tarinankuljetuksella poistivat hänet tarinasta. Tämä yllätys ei ollut millään tavalla hyvä ja tuhotus todella hyvin pelin uudelleenpeluuarvon.


2. Minä olen Revan - Star Wars: Knights of the Old Republic

Ensin päästään osaksi jedejä, taisteluun sith lordia vastaan. Pitkin matkaa kuulee tarinoita tästä erityisen voimakkaasta sith lordista, Darth Revanista. Kun sitten lopulta vastaan tulee Revanin oppipoika, niin pelaaja saa kuulla sen hurjan totuuden: Hän itse, on Revan. Tähän asti on ollut enemmänkin sellainen fiilis että tässä ollaan aloitteleva jedi joka ehkä lopulta kohtaa hyvin voimakkaan sithin oppilaan, tai ehkä jopa sithin itse. Mutta se että sinä olet alun alkaen ollut yksi galaksin voimakkaimmista voimankäyttäjistä on melkoinen yllätys.


1. Aerithin kuolema - Final Fantasy VII

Cloudin ja Aerithin suhde oli monella tavalla todella hyvin rakennettu ja kun mukana oli vielä valinnasta riippuvaisia kohtia, niin kyllä Aerith sitä kautta sai todella paljon arvoa osakseen. Hän oli myös todella hyvä pelihahmo ja ryhmän todellinen tukihahmo taistelussa. Sitten kun kaiken tämän jälkeen koittaa hetki jossa Sephiroth tappaa hänet, niin kyllä siinä menee täysin sanattomaksi. Tämä on sellainen hetki johon ei millään tavalla osannut varautua ja joka vieläkin on yksi kaikkien aikojen vahvimpia kohtauksia pelihistoriassa.