Ajoittain ei tekisi juuri mieli miettiä sen enempää, vaan vain pelata jotakin kivaa. Tässä kohtaan monet pelit putoavat vaihtoehdoista koska niissä on aina se alun opetteluvaihe jota ei vain pysty ohittamaan koska pelissä on niin paljon kaikkea opeteltavaa. Mutta jotkut pelit tulevat joko selkärangasta tai niihin pääsee todella helposti sisään.

 

 

 

Aika monessa pelissä kestää hetki että niihin pääsee ihan siis oikeasti sisään. Vaikka se peruspelattavuus tulisikin kuin suoraan selkärangasta tai lihasmuistista, niin kyllä peleissä on todella paljon sellaisia asioita joiden opetteluun menee aina se hetki eikä niihin vain voi hypätä mukaan tuosta noin.

Nyt on kuitenkin vastapainoksi ideana nostaa esiin sellaisia pelejä joiden kanssa ei juuri tarvitse miettiä, vaan pelaamisen voi suoraan aloittaa ja melkeinpä mistä kohtaa peliä tahansa. Siis tavallaan kaikissa peleissä on jotakin mitä pitää aina palautella mieleen mutta nyt nostan esiin niitä pelejä joiden kanssa se tuntuu olemattomalta.

Yksi per pelisarja ja samoin kaikki hyvin samankaltaiset (saman tekijän) pelit.

Huomioitavaa on myös se, että jos peliin ei pääse enää "käsiksi" niin vain, niin sitä ei voi kelpuuttaa, kuten Duck Hunt.

 

KUNNIAMAININTOJA


Bulletstorm

- Hyvin simppelin oloinen FPS peli kahdella näppärällä lisäominaisuudella.

 

Puss in Boots

- Simppeliä (ehkä liiankin helppoa) toimintaa Movella tai ilman.

 

Castle Crashers

- Hyvin simppeliä mättötoimintaa ajoittaisilla lisämausteilla.

 
24. Soul Calibur III

Tappelupelien kanssa on tietysti aina se mahdollisuus että peliin ei pääse millään sisään koska erilaiset liikesarjat ja erikoisliikkeet vaativat hetken aikaa että ne oppii. Mutta itse olen huomannut että tappelupelisarjojen joukossa Soul Calibur pelit ovat niihin joihin pääsee ehkä helpoiten mukaan, vaikka niissäkin on aika paljon opittavaa. Pelaamisen aloittaminen on silti todella helppoa ja aika nopeasti peliin pääsee kunnolla sisäänkin.


23. Worms 2

Voisi sanoa että Worms sarjassa on paljon opeteltavaa koska eri aseita on niin paljon mutta itse olen sitä mieltä että osa tämän pelisarjan viehätystä on siinä että ei varmasti tiedä että mitä kaikkea uudet aseet tekevätkään sitten kun ne saa käyttöönsä. Muistan edelleen todella hyvin kun sattumalta tässä pelissä saikin käyttöönsä Betoni Aasin. Siitä ei tietenkään ollut mitään käryä että mitä se mahtaa tehdä, mutta kokeilemallahan se selvisi.


22. Plants vs Zombies

Tässä on aika paljon erilaisia kasveja joilla on erilaisia ominaisuusksia, mutta perusidea on todella simpeli ja monien kasvien tapauksessa ei ole kovin vaikeaa edes arvalla keksiä että mitähän ne mahtavat tehdä. Tietysti mitä pidemmälle menee sitä vaikeammaksi peli muuttuu, mutta perusidealtaan kyseessä on aika helposti lähestyttävä peli.


21. Lord of the Rings: War in the North

Hyvin perusluontaista taistelua ja kokeilemalle ne combot muistuvat aika helposti mieleen. Vaikka niitä pelattavia hahmoja onkin useita niin ei sieltä mitään sellaista tule mikä sitä peliä merkittävästi vaikeuttaisi ja sama pätee taitovalikoimaan josta ne parhaat temput muistuvat kyllä äkkiä mieleen siellä taistelun tiimellyksessä. Tämä on helposti sellainen peli josta voisi luulla että opeteltavaa olisi jonkin verran, mutta itse olen huomannut että tähän pääsee yllättävän äkkiä sisään.


20. Bloodstained: Curse of the Moon

Castlevania sarjan hengessä liikkuvassa pelissä on muutamia erikoisliikkeitä, mutta pääosin pelissä pärjää aika vähin näppäimin ja pelattavuus pitää sisällään pääasiassa kenttien läpi hyppimistä ja vihollisten tappamista. Peliin pääsee erittäin nopeasti sisään ja hyvällä höyryllä, sen läpäisee aika nopeasti.


19. DuckTales 2

Roope Ankalla pelaaminen ei ole todellakaan sieltä vaikeimmasta päästä. Hyppkepillä pärjää todella pitkälle eikä pelissä oikeastaan ole muuta sellaista mikä todella pitäisi ottaa hallintaa, kaikki muu tulee siinä mukana. Helposti niitä helpoimipia Disney Afternoon pelejä jotka voi tuosta vain aloittaa ilman sen ihmeellisempiä ongelmia. Vielä helpommin kuin edeltäjä.


18. Chip & Dale: Rescue Rangers 2

Liiku, hypi ja heittele kamaa ympäriinsä. Paljoa kummempaa ei tarvitse tietää ja pärjää oikein hyvin Tikun ja Takun ohjaksissa. Tietenkin peli on NES tason vaikea, mutta kyllä tähän peliin pääsee todella helposti sisään ja sen pelaaminen on useimmiten todella hauskaa. Sanoisin että tämä on se peli jonka Disney Afternoon Collectionista ensimmäisenä Time Rushiin, jos siihen joskus rupean.


17. Jak 3

Jak & Daxter sarja on sitä tyyppiä joka on aika helppoa aloittaa koska paljoa opeteltavaa pelissä ei ole. Tietysti aseet, hypyt, ajoneuvot ja liitolauta tuovat kaikki omanlaisia vivahteita mutta pääpiirteittäin kyseessä on aika helposti lähestyttävissä oleva peli ja iso syy siihen on siinä että kuten lähemmäs kaikki muutkin Naughty Dogin pelit, Jak 3 on myös sitä laatua jossa ohjattavuus on todella hyvin tehty.


16. Ratchet & Clank 3

Ratchet & Clank sarjassa pärjää kun painaa liipasin pohjaan ja alkaa hyppiä ympäriinsä, kunhan ampumasuunta on vihollisiin päin. Tietysti erilaisia aseita on paljon ja niillä on erilaisia vaikutuksia mutta valtaosan tilanteista selvittää siten että tyhjentää kaikista aseista lippaat, kyllä ne viholliset siinä samalla tuhoutuvat. Ratchet & Clank sarja on aika helppo riippuen käytettävissä olevasta arsenaalista ja siitä, miten paljon muistaa pysyä liikkeessä.


15. Uncharted 4: Thief's End

Uncharted sarja on sitä laatua johon pääsee erittäin nopeasti sisään. Kiipeilyssä riittää usein että hyppää vähän sinne päin ja ammuskelussa riittää useimmiten tähtää ja ammu mentaliteetti. Tietysti sellaisia tiettyjä juttuja on jotka pitäisi palauttaa mieleen, mutta riippumatta siitä että mistä kohtaa tarinaa alkaa tätä pelaamaan ja millaisilla pelinmuokkauksilla, niin aika nopeasti tähän peliin pääsee täysin sisään, minkä jälkeen se pelin vauhdikkuus viekin jo sitten omalla painollaan mukaansa, aivan kuin ennenkin.


14. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

Hyvin pitkälti sellaista perusmättöä, mutta juurikin sillä oikealla asenteella. Vaikka jokaisella hahmolla onkin omat erikoistemppunsa niin mitä tulee pelattavuuteen niin kaikki on sitä simppeliä ja hauskaa toimintaa ilman mitään sen monimutkaisempaa. Pienenä motivaationa voi olla vaikka se kenttäkohtaisten arvosanojen parantaminen.


13. Kingdom Hearts II

Vaikka Kingdom Hearts 2 pitääkin sisällään todella paljon erilaisia muuttujia niin loppuviimeksi tähän peliin pääsee erittäin nopeasti sisään koska hahmon ominaisuudet ovat ainakin minulla valmiiksi valitut ja taistelu on aika yksinkertainen ja sitä pystyy monimutkaistamaan omaan tahtiin. Birth By Sleep olisi asia erikseen koska korttisysteemi on erilainen. Tämä ei ole niitä pelejä jossa pitää muistaa paljon asioita pärjätäkseen, vaikka pelin aloittaisikin jostakin keskeltä.


12. Western 1849 Reloaded

Simppeliä ammuskelua suojan takaa. Ei juuri mitään sen ihmeellisempää mutta ajoittaiset tehosteet lisäävät selvästi pelin nautinnolisuutta siinä samalla kun haastekin kasvaa. Tämä on niitä pelejä joihin pääsee erittäin helposti sisään ja lähemmäs kaikesta saa myös ohjeistuksen kun jotakin uutta ja ihmeellistä tapahtuu.


11. Critter Crunch

Tämänkaltaiset pulmapelit ovat todellakin sieltä helpoimmasta päästä kun pitäisi vain alkaa pelaamaan jotakin. Idea on simppeli ja nopeatempoinen pelattavuus on omalla tavallaan erittäin koukuttava. Ainoa mitä pitää opetella on erikoistehosteiden käyttö joita ei monesti edes huomaa kaikkein hektisimmässä toiminnassa.


10. Sparkle 2

Edellisen tavoin idea on erittäin yksinkertainen mutta samanlaisella voimalla erittäin koukuttava. Haaste tulee lähinnä kiihtyvään tahtiin nousevasta vaikeustasosta ja erikoisvälineiden mieleenpalauttelusta. Sparkle 2 tosin tuntuu paljon automatisoidummalta kuin vaikka Critter Crunch.


9. Heavy Rain

Rankkasade on siitä helppo peli että siinä ei oikeastaan voi hävitä ja pelaajan ratkaisut vain muuttavat pelin kulkua. Ohjattavuus saattaa aluksi vähän hämmentää, mutta muutoin lähemmäs kaikki mitä pelaajan pitää tai mitä pelaaja voi tehdä, näytetään joka kerta. Tarina on se mikä ratkaisee.


8. Sly 3: Konnien Kunnia

Vaikka Sly 3:ssa onkin useita erilaisia temppuja joita voi tehdä ja useampi pelattava hahmo, niin tämä on juurikin sen verran nuoremmille suunnattu peli että tähän pääsee sisään erittäin nopeasti. Osa syynä voi tietenkin olla se että peli on sen verran tuttu että kaikki ne liikkeet tulevat lihasmuistista. Kentästä riippumatta peliin pääsee uppoutumaan erittäin äkkiä, varsinkin koska pelattavuus toiminnassa ja kiipeilyssä on esimerkillisesti tehtyä.


7. Spyro: Year of the Dragon

En muista että kuinka monta kertaa tämänkin olen läpi pelannut mutta vieläkin Spyro 3 on sellainen peli jonka voi erittäin vaivattomasti napata ja alkaa pelaamaan vaikka ihan alusta alkaen tai sitten ihan keskenkaiken. Kun pelissä on kaikki osat näin hyvin kohdallaan niin pelaamisen aloittamisessa ei ole mitään varsinaista ongelmaa, muuta kuin se että aika helpostihan sen paketin läpäisee. Mutta Reignited trilogian kautta mukaan ollut aivan uusia ulottuvuuksia.


6. Crash Bandicoot: Warped

Helposti paria aiempaa yksinkertaisempi pelattavuudessaan, mutta paljon korkeampi vaikeudessaan. Tässä on peli jonka aloittaminen onnistuu erittäin helposti kun pääasiassa kyseessä on liikkumista, hyppimistä ja potkimista, sekä mahdollisesti jotakin muutakin kivaa. 


5. Wolf Among Us

Telltalen pelit ovat sellaisia että ne on todella helppoja vain poimia ja alkaa pelata koska pelaajalle kerrotaan että mitä seuraavaksi pitää tehdä ja QTE tilanteissa näytetään aina mitä nappia pitää milloinkin painaa. Pääasiassa kyse kun on keskuteluista ja päätöksistä. Ajoittain tulee vastaan toimintaakin mutta varsinkin Wolf Among Us on siitä hillityimmästä ja kiinnostavimmasta päästä. Tämä on sellainen peli jota voi pelata tutkimalla kaiken, tai sitten pelaamalla tarinaa ja katsomalla että miten kaikki kehittyy pelaajan tekemien asioiden takia.


4. Timberman

Tästä ei peli äkkiä monimutkaisemmaksi mene, mutta samalla tästä ei myöskään pitkäksi aikaa saa kiinnostavaa tekemistä, tai sitten se koukuttaa hyvinkin paljon. Oli sitten kyseessä Blast 'Em, Orbit, Flow: Sliding tai mikä hyvänsä muu vastaava peli jossa kaikki hoituu joko hiirtä liikuttelemalla tai paria nappia painamalla niin kyllä ne on helppo poimia, mutta melko varmaa on myös se että pian pitää poimia taas toinen peli.


3. Buzz: Monsterimania

Partypelit ovat lähemmäs aina sellaisia että ne on helppo aloittaa tuosta vain eivätkä ne yleensä paljoa opetteluakaan vaadi. Syynä kun on se että aika usein ennen minipeliä, pelaajia muistutetaan siitä, miten peliä pelataan. Hyvin usein käytössä on vain muutamia nappeja, joten se tekee kaikesta sitäkin helpompaa.


2. New Super Mario Bros.

Alkuperäinen SMB oli ensimmäinen peli jota koskaan pelasin itse eikä siinä paljoa tarvitse opetella koska pääidea on että liikutaan eteenpäin ja hypitään. Kyllähän siihen tulee lisää kaikenlaista ja nykyään Mario peleissä on paljon erilaisia liikkuvia osia, mutta pääidea ei ole kauas karannut sillä esimerkiksi Wiin Mario peli on todella helppo aloittaa ja alkaa vain pelaamaan. Kokenut pelaaja kuten allekirjoittanut, on todella nopeasti kärryillä siitä miten peliä pelataan.


1. Ultimate Tetris

Simppelien pelien kuningas joka on saanut ties minkälaisia erilaisia variaatioita vuosien saatossa. Oli Tetris mikä hyvänsä niin simppeli palikoiden kasaaminen on sellaista yksinkertaista hupia jossa opeteltavaa ei ole juuri mitään ja joka tarjoaa haastettakin siinä määrin että tekeminen pysyy mielekkäänä. Vaikka tämä ei todellakaan ole sellainen peli jonka valitsee muiden listalla olleiden yli, niin kyllä tämä on paras esimerkki pelistä joka on helppo vain "poimia ja pelata."