Ajoittain vastaan tulee juonenkäänteitä, jotka ovat niin ilmiselviä että niissä ei ole mitään yllättävää. Koska tarinoita on ennestään niin paljon, on vaikeaa kehittää mitään oikeasti uutta, mutta täysin ilmiselvät juonenkäänteet, ovat rasittavia.

 

 

 

Sanotaan heti, että kaikki näistä juonenkäänteistä eivät missään nimessä ole hyviä. Monet niistä vievät tarinaa hyvin eteenpäin, mutta kaikki näistä ovat niin ilmiselviä hyvän aikaa etukäteen, että mitään yllätystä ei tule tapahtumaan. Jotkut tosin ovat oikeasti huonoja.

Yksi per peli.

 

EPÄKUNNIALLISIAMAININTOJA

 

Roth kuolee - Tomb Raider

- Mentor hahmot harvemmin selviävät. Varsinkin "origins" tarinoissa.

 

Viktor on pahis - Knack

- Tämän tyypin koko olemus huutaa: "Pahis".

 

Kaeden on "hyönteinen" - Daxter

- Tämä on niin halpa uusintaversio Jak II:n metallipääpomosta.

 
24. Joku on päästään sekaisin - Until Dawn

Kun pelissä leikitään niin monilla kauhugenren kliseillä niin pian alkaa nousta mieleen sellainen ajatus että psykiatrin juttusilla taitaa olla joku tarinan hahmoista, eikä pelaaja. Kokonaisuudessa on todella paljon liikkuvia osia, joten kyllä sinne yksi hullukin mahtuu.


23. Päivitys on huono ajatus - Deus Ex: Human Revolution

Kun tarina etenee tiettyyn pisteeseen niin saataville tulee uusi päivitys. Heijastelemalla tapahtumia ja mahdollisia tulevia tapahtumia, tämä päivitys saa hälytyskellot soimaan. Ei siis ole mitenkään iso yllätys että kyllähän sen ottaminen johtaisi aika isoihin ongelmiin. 


22. Moira alkaa käyttää aseita - Resident Evil: Revelations 2

Yksi syy miksi näin tämän oitis todella selvänä juonikuviona oli se, että Moira on todella vahvasti asevastainen. Siihen on selvä syy mutta se että hän on niin vahvasti aseita vastaan oikein huutaa asetelmaa jossa hän jättää tämän taakseen ja tarttuu aseeseen. Siinä on pelaajan valintaa, mutta onhan se nyt selvä että Moira alkaa käyttää aseita.


21. Bauer vs Madsen ei tule tapahtumaan - 24 the Game

Tästä oli ikävä epäilys pidemmän aikaa. Madsen oli todella hyvin tehty pahis ja siitä oli aavistus että jotenkin hänet otetaan pois kuvioista ilman kunnollista 1v1 taistelu ja niinhän siinä vähän kävikin. Hän pakenee veneellä joka sitten mosautetaan ilmaan. Ei mitenkään järin hyvä tai kiinnostava tapa poistaa varsin hyvin tehty roistohahmo.


20. Petturi perheessä - Grand Thef Auto: San Andreas

Ei ole mikään yllätys että joku sisäpiirissä puukotta selkään. Ryder ja Smoke ovat kumpikin arveluttavia, varsinkin Ryder. Ei tullut minään järin isona yllätyksenä että joku puukottaa selkään, ihan vain että päästään uuteen sijaintiin ja niin edelleen. GTA sarjassa kun yllätyksiä ei tule koskaan vastaan.


19. Ocelot on Adam - Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Ocelot on tunnetusti sellainen keinottelija joka pelaa useampaa pakkaa yhtäaikaa. Ei siis pitäisi olla minkään valtakunnan epäilystä siitä että hän on Adam. On varma juttu että tämä mies on jollakin tavalla mukana salaliitossa jos toisessakin, se kun on osa sitä miten tämä hahmo toimii.


18. Handsome Jack on kaikissa lopputuloksissa vihollinen - Tales from the Borderlands

Tämän pitäisi olla niin selkeä asia että siinä ei olisi yhtikäs mitään yllätyksellistä. Komea Jaska on kusipää ja epäluotettava kuin mikä, aina lopulta. Siksi ei pitäisi olettaa mitään muuta. Ja niinhän se lopulta on, mitä tahansa pelaaja tekee, Jack on se joka lopulta yrittää hänet tappaa.


17. Vegeriä vastaan ei koskaan päästä taistelemaan - Jak 3

Suoraan Jak II:n esimerkkiä seuraten, on aivan varma juttu että ihan oikeaa yksi vastaan yksi tilannetta Vegerin kanssa tuskin koskaan tulee. Praxisin kanssa kyse oli aina jostakin koneesta ja nyt ei tule minään yllätyksenä että jollakin tavalla Veger pidetään täysin pelaajan ulottumattomissa, jotta minkäänlaista kostoa ei vain saataisi.


16. Isäukko kuolee - Dead to Rights: Retribution

Aika selkeä kuviohan koko peli tulee olemaan mutta kaiken sen aloittaa se hyvin kliseinen hetki, jona pelihahmon isä kuolee. Veteraanipoliisi ja pirun kova sellainen, jonka kuolema asettaa pojan Rankaisijan tielle. Erona tulee olemaan se että apuna on seniorin koira, Shadow.


15. Vesemir kuolee - Witcher 3: Wild Hunt

Mentor hahmot tuppaavat menehtymään. Se ei ole mikään salaisuus ja kyllähän se epäilys siellä oli hyvin pitkään että Vesermir setä ei tästä pelistä selviä, vaan tulee olemaan eräänlainen motivaattori. Ainoa oikea yllätys tuli olemaan se että kuka toimii mestaajana. Muutoin tässä ei ollut mitään isoa yllätystä.


14. Poliisit ovat mätiä - Battlefield: Hardline

Tämä peli on tarinallinen kliseekokoelma. Yksi typerimpiä puolia tarinassa on se, miten päähenkilö lavastetaan. Siinä kohtaa kun hän ei vie todisteita suoraan sisäiselle tutkinnalle, hän tuomitsee itsensä. Dawes ja varsinkin Stoddart ovat kumpikin niin epäluotettavan oloisia ja koko kuvio on niin ilmiselviä että on säälittävää että Mendoza lankeaa siihen.


13. Aloy tulee nousemaan harvinaiseen erityisasemaan - Horizon Zero Dawn

Sanotaan että tämä tarina oli täynnä ilmiselviä kuvioita, aina Rostin kuolemasta alkaen. Itse kuitenkin valitsen tämän että Aloystä tulee todella erityinen hahmo erityisoikeuksineen. Ensin Etsijä ja sitten Voideltu. Heti kun tähän maailmaan vähänkin keskittyy niin tulee olemaan aika selvää että miten tarina alkaa edetä. 


12. Kopio - Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Sanotaan että monet sanovat heti että tätä ei voinut nähdä ennalta. Paskan marjat, tämä oli niin selkeä, parista syystä. Ensinnäkin, kun kyseessä on Hideo Kojima niin kaikki typeryydet ovat mahdollisia ja tämä oli helppo keino yhdistää viivat ja pilata kaikki. Siinä kohtaa kun luotiin omaa hahmoa niin tuli selväksi että tässä on jotakin kopiomenoa. Sitten on lisätään tämä Ishmael (ja lääkintämies) jotka kaikki ovat Kiefer Sutherlandin äänellä puhuvia niin aika helppoa on arvata että mistä on kyse. Mutta sitten on tämä juttu: Ennen tätä peliä Snake on tuttu siitä loputtomasta paskanjauhamisesta ja nyt, hän puhuu hyvin harvoin.


11. Seymour on paha - Final Fantasy X

Jos joku jossakin kohtaa luuli että tämä urpo on hyvis niin kyllä on hyväuskoinen. Siis tähän pelleen on kirjailtu niin selvästi pahis ettei mitään rajaa. Hän puhuu ärsyttävästi, käyttäytyy epäilyttävästi, on pirun vahva ja niin edelleen. Tyypillinen Final Fantasy pahis, huono sellainen.


10. Petturi talossa - Game of Thrones (Telltale)

Tuskin tulee kennellekään yllätyksenä että jossakin vaiheessa joku omissa joukoissa koukkaa vastapuolelle, varsinkin kun kyseessä on Game of Thrones. Lisänä tähän, ei ole myöskään mikään yllätys että kyseessä on joku hyvin läheltä ja jonka petos taatusti johtuu jostakin mitä pelaaja itse on tehnyt jossakin vaiheessa.


9. Viimeinen yhteenotto Weskerin kanssa on jokin härömuodostelma - Resident Evil 5

Sanotaan että hetki ennen viimeistä yhteenottoa tulivuoressa oli todella hyvä, mutta aivan satavarma asia oli että jossakin vaiheessa viimeinen yhteenotto tulee olemaan sellainen jossa Wesker mutatoituu enemmän tai vähemmän naurettavaksi ja alkaa tehdä ties mitä. Se kaikki tietenkin lopetetaan singolla, eihän mikään muu voi olla yhtä tehokas ratkaisu. Tämä on suuri sääli, sillä aina ei tarvitsisi tehdä tätä kaikista ilmiselvintä ratkaisua.


8. Havelock ja muut tulevat pettämään Corvon - Dishonored

Itselleni tämä oli niin ilmiselvä käänne, koska olisin tehnyt itse avain samanlaisen käänteen, jos olisin tarinaa kirjoittanut. Kun Corvo on tehnyt kaikki likaiset työt niin odotin sitä hetkeä, kun "liittolaiset" kääntyvät minua vastaan. Tämä on ihan hyvä käänne vaikka siinä ei ollutkaan mitään yllättävää.


7. Dracula on edelleen pahoista pahin - Castlevania: Symphony of the Night

Vaikka pelissä onkin pitkään tunne siitä että Richter olisi pääpaha, niin sitten käy ilmi että häntä kontrolloidaan ja lopussa selviää että kyllähän Shaftin takana on Dracula. Ei mikään järin suuri yllätys vaan ilmiselvä lopputilanne ja erityisen hyvä sellainen. Dracula on yksinkertaisesti paras mahdollinen viimeinen vihollinen tässä pelissä.


6. Arkham Knight on Jason Todd - Batman: Arkham Knight

Aluksi sitä uskoi oikeasti siihen että tekijät loisivat aivan uuden hahmon. Mutta pikkuhiljaa pelin edetessä alkoi tulla uskomus siitä, että tuttu hahmo siellä odottaa ja kun Jason takauma tuotiin peliin niin se vain vahvisti epäilyksiä. Myös se miten hahmo puhui ja käyttäytyi viittasi siihen että hahmo tuntee Batmanin ja Jason Todd on se kaikkein ilmeisin ja helpoin ratkaisu. Siihen sitten lopulta päädyttiinkin.


5. Seifer tulee olemaan vihollinen - Final Fantasy VIII

Seifer on pukeutumistyyliltään ja idealtaan oikein hyvä hahmo, mutta live action grafiikassa hän on todella typerän oloinen ja juurikin sellainen pahistyylinen kusipäähahmo. Siksi ei tule olemaan mikään yllätys että jossakin vaiheessa tämä hahmo tulee olemaan vastapuolella. Tätä väistämätöntä asetelmaa varmentaa se, että hänellä on samanlainen ase kuin päähahmolla.


4. Rendon Howe on vihollinen - Dragon Age: Origins

Tämä on taas niiti hahmoja joista näkee että hän tulee olemaan ongelma. Asetelmasta saa oitis sen kuvan että tämä mies tulee olemaan vihollinen ja tekee pian jotakin, minkä takia päämääräksi tulee hänen tappamisensa. Tim Curryn ääninäyttely korostaa tätä asiaa. Sääli on että Howe ei ole yhtään hienompi hahmo ja vaikuttava pahis, enemminkin sellainen pelkurimainen mäntti.


3. Edgar Rossiin ei voi luottaa - Red Dead Redemption

Rockstar Gamesin pelit ovat täynnä ilmiselviä juonikuvioita mutta Edgar Ross on kipeän ilmeinen ja oikeasti jo huonosti tehty. Menemättä enempää siihen kuinka surkea käänne petoksen kautta tapahtuu, niin se syö samalla Marstonin uskottavuutta kun hän ei yhtään varaudu siihen että Ross tulee syömään sanansa. 

Edgar Ross on juuri sellainen tyypillinen huonosti tehty pääroisto hahmo jonka kanssa varmaa on se, että hän on ongelmana loppuun asti.


2. Riku kääntyy pimeälle puolelle - Kingdom Hearts

Kingdom Hearts sarjassa on monia ilmiselviä kuvioita sekä muutamia oikeasti yllättäviä. Sitten ovat ne tutut Disney tarinat jotka tietää ennalta ja jotka hieman muuttuvat. Ensimmäisen pelin kohdalla on alusta asti selvää että Riku tulee olemaan Soran suurimpia haastajia ja hän tulee aivan varmasti kulkemaan tätä pimeää puolta ja lopussa kääntyy taas oikealla polulle. Tämä on todella hyvä käänne vaikka sen aavistaakin hyvin kaukaa. Rikun juoninkuviot on tehty sarjassa erittäin hyvin mutta varsinkin tässä ensimmäisessä osassa, niissä ei ole ollut mitään yllättävää


1. Harry Flynn, koko juonikuvio - Uncharted 2: Among Thieves

Tämä hahmo on niin ilmeinen petturi heti alusta asti. Flynn on juuri sellainen tyypillinen koppava, ärsyttävä ja mukanokkela kusipää jonka naamasta näkee että heti kun tämä tyyppi saa tilaisuuden, hän puukottaa selkään. Siksi ei ole mikään yllätys että ihan pelin alkupuolella Flynn todellakin pettää Draken. Tämä ei ole mitenkään huono käänne, koska sitten Flynnistä tulee tavallaan Draken epäpätevä kilpaileva kollega joka ei oikeasti tiedä mistään mitään vaan esittää tietävänsä ja siksi on hyvin selvää, miten hänen tulee lopulta käymään. Varmaa on se, että pelaaja ei pääse tasaamaan tilejä, niin onnekkaita ei taatusti olla.