Spyro lohikäärme on ehkä se kaikkein isoin juttu minkä muistan lapsuuden pelikokemuksista ja Spyro the Dragon trilogia on pleikka ykkösen kärkikastia. Negatiivisemman vastaanoton saanut Legend of Spyro trilogia ei ehkä ole PS2:n kärkeä, mutta nautinnollisia siitä huolimatta ja täynnä hyviä pomotaisteluita.

 

 

 

Spyron tapauksessa pomotaisteluissa on valtavasti vaihtelua ja todellisia eroja jo pelkästään pelisarjojen sisällä. Spyro the Dragon trilogiassa pomotaisteluissa on valtavasti eroa sillä ykkösessä ne olivat varsin heikkoja kun taas kolmosessa uskomattoman hyviä. Legend sarjassa eroa on siinä mielessä valtavasti että Eternal Night pitää sisällään tasollisesti todella hyviä pomotaisteluita kun taas Dawn of Dragon pitää sisällään aika vähän pomotaisteluita mutta siinä laatu korvaa määrän, osittain.

Oli tilanne mikä hyvänsä, niin nyt nostetaan esiin ne parhaat pomotaistelut kaikista Spyro peleistä. Pomovihollisia on todella monenlaisia koska nyt kelpaavat kaikki pomoviholliset kaikista Spyro peleistä. Arviossa otetaan huomioon niin vaikeus, yleinen olemus kuin kekseliäisyyskin.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Twin Dragons - Spyro: Year of the Dragon

- Firework Factory kentässä olevat kiinalaiset lohikäärmeet jotka hajoavat pala palalta enemmän, kunnes pää on enää jäljellä.

 

Steam - Legend of Spyro: New Beginning

- Kaikista elementti vihollisista poiketen tämä juna todella erottuu joukosta ja kun vihollinen on juna, niin kenttä on sen mukainen.

 

Bluto - Spyro: Year of the Dragon

- Haisukellusvenettä ohjaava merimies. Yllättävän hyvin tehty ja varsin intensiivinen taistelu.

 
24. Toasty - Spyro the Dragon

Ensimmäisen Spyron pomoviholliset eivät todellakaan ole sieltä parhaasta päästä ja viimeinen pomotaistelu on todellinen pettymys. Mutta Toasty on se joka erottuu todella hyvin joukosta koska tämä hahmo on todella hauskasti tehty. Syynä tähän on se mitä naamion alla piilee. Pomoviholliset eivät ole tämän pelin vahvuus, mutta se ei tarkoita etteikö joskus onnistuisi ja tämä onnistui, yllättävän hyvin.


23. Gnasty Gnorc - Spyro: Hero's Tail

Ensimmäisen Spyron pahis tekee paluun mutta tällä kertaa luvassa on ihan oikea tappelu jota ensimmäisessä Spyrossa ei koskaan saatu. Viimeisenä pomovihollisena Gnasty oli suuri pettymys mutta ensimmäisenä pomovihollisena hän toimii, varsinkin kun on ihan täysi pölkkypää. Tämä on kuin näppärä viittaus siihen miten surkea luuseri hän oli alussa ja miten täysi idiootti hän on nyt.


22. Executioner - Legend of Spyro: Eternal Night

Areenataistelu ja tämä gladiaattori on monella tavalla juuri sellainen mitä voisi olettaakin. Executioner on kuin värikäs versio Dark Souls pomovihollisesta, lasten pelissä. Tämä on oikealla tavallan nappaava taistelu ja kyllähän Executioner on sellaisella normaalilla gladiaattori tavalla todella hieno pomovihollinen. Ainoa mitä oikeasti olisi kaivannut olisi ollut jotain oikeasti omaa sillä tämä on helposti unohtuva taistelu.


21. Sorceress: Saucer finale - Spyro: Year of the Dragon

Viimeinen yhteenotto Sorceressia vastaan ei todellakaan ole sieltä parhaasta päästä. Siinä on hieno ympäristö viimeiseen taisteluun ja samalla tämä tuntuu suoralta jatkolta aiempaan teemaan Sorceressia vastaan, sekä viittaus edellisen pelin loppuhuipennukseen. Lentävät lautaset ei ole se paras taistelutapa mutta kun puhutaan puhtaista ilmataisteluista, niin tämä on suhteellisen näyttävä päätös.


20. Ravage Rider - Legend of Spyro: Eternal Night

Areenataistelu ja todella hyvin tehty sellainen. Ravage Rider on todella hyvä aloitustaistelu areenalla, se ei ole mitenkään erityisen vaikea ja erottuu joukosta. Tämä lentävä masiina on omalla tavallaan hieman koominen ja todella hienon näköinen. Mitään ihmeellisempää sisältöä tässä ei ole, mutta itse todella pidän ulkoisesta olemuksesta.


19. Mantaray - Spyro: Year of the Dragon

Tämä taistelu on helposti todellinen kaaos. Rausku ei ole vaikea vihollinen sillä se vain vapauttaa pienempiä rauskuja. Se jippo tuleekin siitä että kun tähän viholliseen saa tarpeeksi vahinkoa niin se hajoaa useammaksi pienemmäksi jotka tekevät saa temppua kunnes hajoavat taas pienemmiksi eivätkä enää tee muuta kuin liiku.


18. Spider Queen - Spyro: Year of the Dragon

Ehkä se vain Sparx pomovihollinen. Tämä hämähäkki on valtava ja sitä voi vahingoittaa vain kun se ei pyöri. Tämä tuntuu erottuvan selvästi muista pomovihollisista juurikin sen haasteen takia, mutta ulkoisestikin tämä on todella hieno pomovihollinen.


17. Robotic Centipede - Spyro: Year of the Dragon

Viimeisen Sparx kentän vihollinen. Tämä taistelu käydään todella upeassa ympäristössä, yleisön edessä. Tuhatjalkainen hajoaa ottaeessaan vahinkoa, kunnes tuhoutuu kokonaan. Tämä ei ole erityisen vaikea taistelu, mutta se on oikealla tavalla todella hyvin tehty loppuhuipennus Sparxille.


16. Crawdad King - Spyro: Year of the Dragon

Ensimmäisen Sparx kentän pomovihollinen. Varsin yksinkertainen mutta todella kiinnostavasti tehty taistelu. Tämä kuningasrapu muuttaa taktiikkaa samalla kun taistelu etenee. Hän nimittäin hajoaa pikkuhiljaa taistelun edetessä ja sitä kautta tekniikat muuttuvat. Tämä on juurikin se juttu mikä tekee tästä niin hyvän pomotaistelun.


15. Gaul - Legend of Spyro: Eternal Night

Gaul on aika isolla jakkaralla, mutta ulkoisesti tämä hahmo jättää aika paljon parantamisenvaraa. Tiettyä raakalaismaista tyyliä tässä hahmossa kyllä on ja taistelu itsessään on yllättävän hienosti toteututta. Gaul aloittaa taistelun todella hienosti ja muuttaa hienosti aste asteelta vaikeammaksi. Se mikä kuitenkin todella nappaa, on se tapa jolla hän tuhotuu, sillä se on erittäin upe päätös tällä taistelulle.


14. Yeti - Spyro: Year of the Dragon

Bentleyn vastustaja nyrkkeilykehässä. Taistelussa on useampi taktiikka ja ensimmäisellä kerralla tyrmäys ei ole vaikea juttu, mutta seuraavalla kerralla tämä jeti tarjoaa erittäin kovan haasteen. Voittoon on myös muitakin tapoja mutta se ei poista se faktaa että tämä on helposti yksi pelin vaikeimpia haasteita. Suuret pisteet tämä saa kuitenkin siitä että tätä taistelua voi käydä myös pelaaja vastaan pelaaja tavalla.


13. Gulp - Spyro 2: Ripto's Rage

Gulp ei ole kovin ihmeellinen vihollinen mutta taistelussa on osattu tehdä paljon oikein. Ääni jonka Gulp päästää on sellainen joka on jäänyt todella mieleen ja tapa jolla taistelu etenee on todella hyvä. Kentällä on paljon apuvälineitä joilla Gulpia voi vahingoittaa ja jokaista käytetään eri tavalla, mutta myös Gulp pystyy käyttämään näitä tarvikkeita mikä tekee tästä todella hauskan pomotaistelun.


12. Golem - Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Ensimmäinen vihollinen jota vastaan taistellaan ja joka toimii osittain tutorialina. Myöhemmin koittaa sitten se oikea taistelu joka on suoraan sanoen valtava. Ulkoisesti Golem on kuin henkiinherännyt laavanhehkuinen maa-aines. Ulkoasu ei ole sieltä upeimmasta päästä mutta tämä on sillä normaalin särmättömällä tavalla yllättävän toimiva pomovihollinen. Se Mikä tässä todella nappaa on se tapa jolla taistelu etenee ja ennenkaikkea mitä sen lopulta viimeistellään. Golemin tapauksessa on todellakin osattu mennä todella massiiviseen yhteenottoon.


11. Sorceress - Spyro: Year of the Dragon

Ei ole ulkoisesti se kaikkein onnistunein Spyro roisto mutta kun puhutaan alkuperäisestä trilogiasta, niin kokonaisuutena hän on paras pääroisto juurikin sen taustatarinan kautta. Taistelu häntä vastaan ei ole pelin vaikein mutta se on monipuolisin. Sorceressia voi vahingoittaa vain sotakoneilla ja samalla pitää väistellä hänen monenlaisia taikojaan. Tämä on juurikin sellainen yhteenotto jossa on vähän kaikkea, mutta siitä puuttuu sellainen tietty eeppisyys.


10. Red - Spyro: Hero's Tail

Punainen lohikäärme jonka elementtinä jää. Red on yllättävän kiinnostavaksi tehty hahmo ja koko pelin selvästi vaikein vihollinen. Taistelussa on selvää haastetta, mutta samalla kaikki se on tehty toimivalla tavalla. Jään käyttö on todella onnistunutta ja siinä samalla taistelualueesta on saatu myös todella hienon näköinen. Hahmona Red erottuu todella hyvin edukseen monista muista Spyro pahiksista ja Hero's Tailin ilmestyessä, hän oli se paras pääroisto.


9. Buzz - Spyro: Year of the Dragon

Buzz on tavallaan todella sievän näköinen mutta samalla myös hurjan näköinen. Taisteluareena on kuin tulivuori ja todella upea sellainen. Tapa jolla Buzz vaikeutuu on tehty todella hyvin ja paikoitellen meno on hyvin intensiivistä. Tämä on sellainen pomotaistelu jossa voi hieman jopa pelleillä mutta samalla aikaa Buzz on sellainen vihollinen joka osaa myös tehdä vahinkoa. Erittäin hyvä ensimmäinen pomovihollinen, ei mitenkään erityisen vaikea, mutta oikealla tavalla haastava.


8. Assassin - Legend of Spyro: Eternal Night

Tämä on todella upean näköinen vihollinen, haarniskoitu hahmo joka ratsastaa hirviömäisellä lepakolla. Taistelullisesti haastetta ja vaihtelua ei ole nimeksikään mutta se mikä tekee tästä niin hyvän on hahmon ulkoasun lisäksi se miten hauska tästä hahmosta on tehty ja miten hienoissa ympäristöissä häntä vastaan taistellaan. Vaikka Assassinia vastaan taistellaan kaksi kertaa, niin eroa ei juuri ole.


7. Mecha-Red - Spyro: Hero's Tail

Red on jo valmiiksi todella hyvä pääroisto, mutta viimeinen taistelu yllättää todella positiivisesti. Red on robottimuodossa todella upea ilmestys ja haasteellisesti todella hyvä viimeiseksi viholliseksi. Tämä on juurikin sellainen massiivinen supermuotovihollinen jolla on valtavasti temppuja ja se on osa syy siihen miksi tämä taistelu on niin eeppinen. Samalla aikaa tämä taistelu on juurikin oikea tapa tehdä jo valmiiksi hienosti roistosta, vieläkin upeampi ilmestys.


6. Cynder - Legend of Spyro: New Beginning

Musta lohikäärme Cynder on erittäin upea viimeinen pomovihollinen  ja tapa jolla taistelu toimii on sekin todella hyvä. Tämä on juurikin sellainen taistelu jollainen viimeisen taistelun kuuluukin olla. Aiempiin pomovihollisiin verrattuna tämä on hyvin haastava mutta ei epäreilu. Tarinallisesti tämä on erittäin tärkeä taistelu ja Cynderistä oppii taistelun päättääkseen todella paljon uutta. Ympäristö sekin on todella hyvin tehty mutta kyllä se tarinallinen puoli on se, mikä nappaa kaikkein eniten ja onhan Cynder itsekin todella onnistunut hahmo. 


5.Skabb - Legend of Spyro: Eternal Night

Järkälemäinen ja vähän kahjon oloinen piraati jolla fiksu papukaija. Skabb on todella kiinnostava hahmo ja helposti pelin parhaiten tehty roistohahmo. Taistelu häntä vastaan on sopivan haastava ja ennenkaikkea todella kekseliäs. Tämä järkäle kantaa mukanaan monia aseita joihin kuuluu myös aarrearkku. Se monipuolisuus on iso syy miksi tämä taistelu on niin onnistunut ja ympäristö jossa taistelu käydään on sanalla sanoen upeasti tehty. Se että taistelu jakautuu kahteen osioon tekee siitä entistä eeppisemmän. Ehdottomasti kyseisen pelin paras pomotaistelu.


4. Scorch - Spyro: Year of the Dragon

Tämän pomovihollisen tapauksessa ulkoasu pysyi mysteerinä viimeiseen asti. Scorch lentää kokoajan ja käyttää suojakilpeä jolloin marginaali jolloin voit vahingoittaa häntä on suhteellisen lyhyt. Taistelussa Scorch vapauttaa valtavia määriä pallosalamia ja sylkee munia joista kuoriutuu erilaisia vihollisia. Se mikä tässä taistelussa on todellinen kirsikka kakun päällä on se miten Scorch kuolee. Useaan otteeseen näytetään viimeinen osuma ja Scorchin putoaminen taivaalta siniseen laavaan.


3. Spike - Spyro: Year of the Dragon

Pelin toinen pomovihollinen saattaa hyvinkin olla pelin vaikein vihollinen. Areena jolla taistelu käydään on todella upea ja sininen värivivahde on jotenkin todella energinen. Spike käyttää aluksi pelkkää blasmapistoolia mutta kykenee pelin edetessä muutamiin muihinkin temppuihin. Tämä pistooli on kuitenkin se vaarallisin. Taisteluna Spike on yllättävän eeppinen ja mukaansa tempaava, juurikin siksi että peliin tulee kokoajan lisää puolia. Spyro ei pysty vahingoittamaan Spikea ilman kentällä olevia kiviä tai tehosteita, joita myös Spike voi käyttää tai tuhota. Tämän lisäksi Spike on todella hienon näköinen. Tässä hahmossa on todella hyvin tuotu esiin se että hyvin yksinkertaisella suunnitellu voidaan saada aikaiseksi todella hyvä vihollinen, varsinkin kun hahmon esittely on niin hyvä.


2. Ripto - Spyro 2: Ripto's Rage

Ripto ei ole hahmona mitenkään erityisen hyvä mutta tämä viimeinen yhteenotto häntä vastaan on todella hyvä, yllättävän hyvä jopa. Syynä tähän on se että Spyro pystyy tekemään todella monenlaisia temppuja. Apuna käytettävät orbit ovat tehosteita sekä Spyrolle että Riptolle ja nämä tehosteet ovat syy siihen miksi tämä taistelu on niin hyvä ja kun mukaan heitetään se että molemmat puolet voivat käyttää niitä, niin se on vielä parempi. Taistelussa on kolme vaihetta ja jokainen on oikealla tavalla joukosta erottuva. Taistelu Riptoa vastaan on ennenkaikkea todella hauska, niinkin hauska että sen pelaa läpi miellään useammankin kerran.


1. Malefor - Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Pitkään tittelillä Dark Master kulkenut Legend trilogian pääroisto oli todellinen mysteeri ja hänet näki vasta juuri ennen viimeistä taistelua. Täytyy sanoa että se esittely oli todella upea ja Malefor on hahmona todella hyvin tehty. Taustarina sekin on todella hyvä ja tekee hahmosta itsestään entistä paremman.

Taistelu itsessään on todella eeppinen ja oikealla tavalla haastava. Ennenkaikkea tämä yhteenotto on todella näyttävä ja mielekäs puhumattakaan siitä että se kaikki päättyy todella upealla tavalla. Tämä on todellakin niitä tapauksia kun trilogian pääroisto on kaikista upein ja taistelu on todellakin tälläisen hahmon arvoinen ja samoin se, miten hahmo kohtaa loppunsa.